Skip to main content

zondag 4 maart Kamp Westerbork: Het ooggetuigenverslag van Philip Mechanicus | Radio Westerbork over de schrijver van In Depot

By 22 februari 2018april 1st, 2018Kamp Westerbork

De maartaflevering van Radio Westerbork gaat over Philip Mechanicus. Hij hield tijdens zijn verblijf in kamp Westerbork een dagboek bij. Zijn geschriften werden gebundeld en uitgegeven onder de naam In Depot: een van de bekendste egodocumenten uit de Tweede Wereldoorlog. De opnames van Radio Westerbork zijn op zondag 4 maart om 14.00 uur in de overkapping van de commandantswoning op het kampterrein. Radio Westerbork wordt live uitgezonden op Radio Drenthe.

In zijn dagboek In Depot geeft journalist en kampgevangene Philip Mechanicus een ooggetuigenverslag van dag tot dag van zijn verblijf in kamp Westerbork. Hij is tegelijk observerend en betrokken bij het lot van zijn medegevangenen.

‘Schipbreuk’
‘Alsof ik als officieel reporter een schipbreuk versla’, zo beschrijft hij het dagelijkse leven in de periode van 28 mei 1943 tot 28 februari 1944 in het doorgangskamp. Deze schijnbaar zich distantiërende en haast commentaarloze wijze van koel noteren maakt dit dagboek tot een van de meest schrijnende documenten over de deportatie van meer dan 100.000 Joden.

Philip Mechanicus beschrijft de trein naar het oosten als ‘de schurftige slang die wegschuifelt met zijn volle pens’. Op 15 maart 1944 moet hij zelf op transport. Hij komt in Bergen-Belsen terecht. In oktober van dat jaar wordt hij gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Daar wordt hij gefusilleerd.

Fragmenten en briefkaarten
Bij presentator Sophie Timmer schuiven ook deze aflevering verschillende gasten aan tafel aan. Elisabeth Oets is de kleindochter van Philip Mechanicus. Zij vertelt persoonlijke verhalen over haar grootvader en leest fragmenten voor uit zijn dagboek. Ook Koert Broersma (biograaf van Philip Mechanicus) en Bas Kortholt (historicus Herinneringscentrum Kamp Westerbork) vertellen over het leven van de Joodse schrijver en het belang van zijn dagboek. Tot slot geeft conservator Guido Abuys aan de hand van briefkaarten een inkijkje in het leven van Mechanicus van voor de oorlog.

Commandantswoning
De overkapping van de commandantswoning van Kamp Westerbork is zondag 4 maart wederom het decor van Radio Westerbork. Deze ruimte is niet verwarmd. Wij raden het publiek dan ook aan warm gekleed te komen. Ook liggen er dekentjes klaar om u warm te houden.

Prins Claus Conservatorium
Deze aflevering van Radio Westerbork wordt muzikaal omlijst door Loïs van Malenstein (cello) en Julia Doornebosch (viool). Zij zijn studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Zij spelen vier duetjes van Reinhold Glière uit zijn serie Huit Morceaux.

Radio Westerbork is een samenwerking tussen Herinneringscentrum Kamp Westerbork en RTV Drenthe. De uitzending is gratis bij te wonen door publiek. U kunt zich daarvoor melden bij de commandantswoning op het kampterrein. De pendelbus vertrekt vanaf het museum en brengt u naar het kampterrein op vaste tijden. De uitzending op Radio Drenthe begint om 14.00 uur en duurt tot 15.00 uur.