Skip to main content

Zondag 21 maart Museumplein: Samen Tegen Racisme & Fascisme!

By 8 februari 2021april 9th, 2021Doorgeplaatst, Fascisme, Racisme

21 maart is het de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Deze dag is uitgeroepen door de VN na de brute moord op 69 mensen in Sharpeville in 1960 door het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. Over de hele wereld gaan mensen deze dag de straat op om hun stem te verheffen tegen racisme en discriminatie.

Corona

De coronapandemie heeft het afgelopen jaar de maatschappelijke ongelijkheid vergroot en zichtbaar gemaakt. Economische steun gaat naar multinationals, terwijl beroepsgroepen zoals docenten en zorgwerkers verder werden overbelast en veel werkende mensen, ZZP’ers en eigen ondernemers werden geconfronteerd met grote financiële onzekerheid. Met alle gevolgen voor het geestelijk welzijn van dien.

Sommigen zijn kwetsbaarder dan anderen. Veel gezinnen wonen in kleine appartementen. Arbeidsmigranten leven opeengepakt, vaak niet in staat om afstand te houden. Thuiswerken is voor velen niet mogelijk. En waar kunnen mensen zonder dak boven hun hoofd in quarantaine? Het is om dit soort redenen dat mensen met een migratieachtergrond vaker sterven aan corona. In plaats van dat dit een tijd is van een transformatie naar een gelijke samenleving verankerd ongelijkheid zich nog dieper in onze maatschappij.

Black Lives Matter NL

Waar het jaar 2020 voor velen een jaar van stilstand was, kwam er ook een grote beweging op gang. Ook in Nederland gingen tienduizenden mensen de straat op onder de leus Black Lives Matter. Met deze protesten stond Nederland stil bij de moord op George Floyd, maar het ging niet alleen om wat er in Amerika plaatsvond. Er werd door de activisten achter de protesten terecht aandacht gevraagd voor het racisme in Nederland, racisme dat zich tot in de instituties uitreikt.

Institutioneel racisme 

De toeslagen ‘affaire’ heeft het afgelopen jaar de hierboven genoemde institutionele vooringenomenheid van de staat blootgelegd. Hiervoor werden ouders met een dubbele nationaliteit geprofileerd en hun levens geruïneerd. Gevestigde politieke partijen waren hiervoor verantwoordelijk. Institutioneel racisme werkt ook door als het gaat over etnisch profileren door de politie, onder advisering op scholen of de nog zwaardere zoektocht naar woonruimte voor mensen van kleur.

Vluchtelingen Welkom

Mensen die vluchten voor oorlog, onderdrukking, armoede of klimaatverandering kunnen nog steeds niet op een warm welkom rekenen. Integendeel, het vluchtelingenbeleid wordt steeds hardvochtiger. Veel vluchtelingen worden opgesloten in detentiecentra of gedwongen op straat te slapen. Na de brand op het vluchtelingenkamp van Moria werd dit kamp opnieuw opgebouwd en weigerde Rutte meer vluchtelingen op te nemen. Van de beloofde 50 vluchtelingenkinderen zonder ouders die zouden worden opgenomen, kwamen er maar 2.

Klimaatcrisis 

Naast de wereldwijde pandemie en de economische crisis, worden wij ook geconfronteerd door de klimaatcrisis. Dit vergt een daadkrachtige en concrete aanpak, maar die blijft nog steeds uit. De klimaatcrisis treft gemarginaliseerde groepen die door klimaatverandering op de vlucht slaan het hardst. Werkende mensen dreigen op te moeten draaien voor klimaatbeleid. Wij spreken daarom onze solidariteit uit met gemeenschappen in de frontlinies en activisten uit de klimaatbeweging.

Extreemrechts

Extreemrechtse partijen bepalen een steeds groter gedeelte van het publieke debat. Geen andere partij heeft zoveel bijgedragen aan de normalisering van islamofobie als de PVV. De grootste oppositiepartij van Nederland stelt in hun partijprogramma zelfs voor om een ministerie voor etnische zuivering van moslims in te stellen. Baudet heroverde de controle over FvD op een neofascistische basis. Antisemitische complottheorieën en nazi-sympathieën zijn hier aan de orde van de dag. En alsof dit niet genoeg is, zullen er na de verkiezingen waarschijnlijk nieuwe extreemrechtse partijen in de kamer komen.

Deze opkomst beperkt zich niet tot het parlement. Er bestaat een uitgebreid extreemrechts media-netwerk. Haatberichten en bedreigingen via sociale media aan het adres van linkse activisten van kleur worden geframed als onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. Steeds vaker wordt ook geweld gebruikt tegen activisten, met name tegen mensen die zich inzetten tegen de racistische karikatuur van zwarte piet.

Antiracistisch verzet

Het afgelopen jaar liet ook zien dat mensen bereid zijn om in actie tegen komen tegen racisme. “Hierbij bleef het niet bij de acties rond Black Lives Matter in de zomer. In december gingen duizend mensen in Den Haag de straat op tegen racisme. Naar aanleiding van de bestorming van het Capitool gingen er in Amsterdam 500 mensen de straat op tegen fascisme. In beide gevallen werden de protesten gesteund door tientallen organisaties. Hier willen we op voortbouwen tijdens de Internationale dag tegen racisme. Daarom gaan wij op de Internationale Dag tegen Racisme ook samen de straat op!

Deze verklaring kunt u hier ondertekenen.

Mocht je ons willen helpen met de voorbereidingen, meld je dan via het mailadres: comite21maart@gmail.com. Voor degenen die niet fysiek bij de demonstratie aanwezig kunnen zijn: de demo zal online te volgen zijn. Hou onze social mediakanalen in de gaten voor meer informatie en updates.