Skip to main content

Zondag 1 juni: Protest op de Dam uit solidariteit met protest tegen zwartracisme in de VS

By 1 juni 2020oktober 13th, 2020Doorgeplaatst, Fascisme
Uit solidariteit met Amerikaanse demonstranten wordt maandag een antiracisme demonstratie gehouden op de Dam.

Het protest op de Dam op maandag 1 juni a.s. om 17.00 ondersteunen wij als comité 21 maart volledig. Het racistisch geweld tegen de zwarte bevolking in de VS blijft alsmaar aanhouden. Dat de bevolking waaronder ook veel witte mensen aan de protesten deelnemen in een land waar de tegenstellingen vooral ook de raciale tegenstellingen blijven toenemen hoeft ons niet te verbazen.

In andere plaatsen in Nederland vinden er ook dergelijke protesten plaats. Sluit je daarbij aan.

Dit protest in Amsterdam is een initiatief van het collectief Kick Out Zwarte Piet (Zwarte Piet is Racisme, Stop Blackface) in samenwerking met Black Queer & Trans Resistance NL die in verbinding staan met andere actiegroepen en individuen die de rest van de week solidariteitsacties organiseren.

De organisatoren van het protest op de Dam wijzen er op dat het institutioneel racisme zich niet alleen manifesteert in de VS maar ook in Europa en in Nederland. Ook in Nederland is een zwarte man Mitch Henriques 5 jaar geleden door politiegeweld om het leven gekomen en is er sprake van etnisch profileren door de overheid zoals laatst in een rapport over de belastingdienst is gemeld. De verklaring van de organisatoren stelt dat talloze onderzoeken aantonen dat er sprake is van institutioneel racisme op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, binnen de politie en binnen andere instituten.

Op facebook is hun volledige verklaring te lezen via deze link

**Veiligheidsmaatregelen ‘1,5 meter protest’: wij zijn ons ervan bewust dat de Coronacrisis nog niet voorbij is. Hoewel het aantal besmettingen is afgenomen roepen wij eenieder op om een mondkapje of gezichtsbescherming te dragen en 1,5 meter afstand te houden. Heb je klachten, blijft thuis! Mensen die binnen de risicogroep vallen kunnen via een livestream de protestmanifestatie bijwonen.

*** Vreedzaam protest: “Een vreedzaam protest is wat wij nastreven. Wij zijn niet uit op gewelddadige activiteiten, rellen, delicten of andere vormen van protest die tot onnodige provocatie en agressie kunnen leiden. Houd rekening met de veiligheid van je mede-betogers, hun naasten en degenen die afhankelijk zijn van hun veilige thuiskomst. Hiermee keuren we de vorm van protest in de VS niet af, we zien het als een vorm van verzet. Zoals Martin Luther King Jr. zei: ‘A riot is the language of the unheard’ Met vriendelijke groet,
Comité 21 maart, Internationale dag tegen racisme & discriminatie 1e Weteringplantsoen 2 C, 1017 SJ Amsterdam  Tel: 020-4288825  http://www.21maartcomite.nl