Skip to main content

Zelenski schorst elf oppositiepartijen door “link met Rusland”

De Oekraïense president versterkt zijn invloed op de media en schorst partijen die volgens hem pro-Russisch zijn en de eenheid verstoren.

bron: Gazet van Antwerpen / Ingmar De Temmerman

De nationale veiligheids- en defensieraad van Oekraïne nam het besluit om elf partijen te verbieden enige politieke activiteit uit te oefenen. De meeste van de getroffen partijen waren klein, maar één ervan, het ‘Oppositieplatform voor het Leven’, heeft 44 van de 450 zetels in het Oekraïense parlement. De partijen zijn volgens president Zelenski geschorst omwille van hun link met Rusland en “activiteiten die gericht zijn op verdeeldheid.”

 

“De activiteiten van die politici die gericht zijn op verdeeldheid zullen niet slagen, maar zullen een harde reactie krijgen,” zei Zelenski zondag in een videotoespraak. “Daarom heeft de nationale veiligheids- en defensieraad besloten, gezien de door Rusland ontketende grootschalige oorlog en de politieke banden die een aantal politieke structuren met deze staat hebben, om alle activiteiten van deze politieke partijen op te schorten voor de periode van de staat van beleg,” voegde de Oekraïense leider eraan toe.

Het Platform voor het Leven is de grootste oppositiepartij van Oekraïne. De meeste leden komen uit de Russischtalige oostelijke regio van het land, volgens Radio Free Europe. De leider is Viktor Medvedchuk, die naar verluidt een vriendschappelijke relatie heeft met de Russische president Vladimir Poetin. Ongeveer 19 procent van de Oekraïners steunt de partij. Partijfunctionarissen zeiden later dat de schorsing “geen wettelijke basis had.”

Medvedchuk was vorig jaar al veroordeeld voor landverraad en werd onder huisarrest geplaatst. Hij ontsnapte drie dagen na het begin van de Russische invasie. Zijn locatie is momenteel niet gekend.

Minder grote partijen die worden geschorst zijn het Oppositieblok, de Partij van de Sharia, ONS, de Linkse Oppositie, de Unie van Linkse Krachten, de Staat, de Progressieve Socialistische Partij van Oekraïne, de Socialistische Partij Oekraïne, de Socialisten en het Vladimir Saldo Blok.

De voorzitter van de Doema (het Russische parlement), Vjatsjeslav Volodin, zei dat “het weer een fout was” van Zelenski die “het land zal verdelen”, terwijl ex-president en veiligheidschef Dmitri Medvedev sarcastisch schreef dat de stap Oekraïne dichter bij het westen zou brengen.

“De meest democratische president van het moderne Oekraïne heeft een nieuwe stap gezet in de richting van de westerse idealen van democratie. Bij besluit van de Raad voor Nationale Defensie en Veiligheid heeft hij elke activiteit van oppositiepartijen in Oekraïne volledig verboden. Ze zijn niet nodig! Goed gedaan! Ga zo door,” schreef Medvedev sarcastisch op zijn Telegram-kanaal.

Televisienetwerken verbannen

De politieke zet komt op een moment dat Zelenski zijn invloed op de Oekraïense media verder wil doen gelden. Vorige week trok de president drie televisienetwerken terug die eigendom waren van regionale oligarchen en die volgens hem door Moskou gefinancierde inhoud doorgaven die vijandig stond tegenover het nationale belang van Oekraïne. Hij zei dat hun berichtgeving “propaganda is die wordt gefinancierd door het agressorland dat Oekraïne ondermijnt op zijn weg naar inlijving in de Europese Unie en het NAVO-bondgenootschap.” De netwerken werden ervan beschuldigd het pro-Russische Platform voor het Leven te steunen.

De EU is het niet mee eens met de zet van de Oekraïense president. Haar hoofd voor het buitenlands beleid, Josep Borrell, schreef woensdag in een verklaring dat: “Gezien de omvang van de desinformatiecampagnes die Oekraïne treffen, ook vanuit het buitenland, mag dit niet ten koste gaan van de vrijheid van de media.”

Naast het verbieden van aan Rusland gelieerde partijen om actief te zijn, ondertekende Zelenski zondag een decreet dat alle nationale tv-zenders samenvoegt tot één platform, dit meldde Reuters op basis van een vertaling van een verklaring van zijn kantoor. De verklaring vermeldde dat een “eengemaakt informatiebeleid” onder krijgsrecht noodzakelijk is gezien de oorlogsomstandigheden.

Particuliere Oekraïense mediabedrijven hebben naar verluidt wel nog toestemming gekregen om te blijven opereren sinds de Russische aanvallen vorige maand begonnen.