Skip to main content

Zeker 600 soldaten van Vierdaagse van plan SS-ers in Ysselsteyn te eren

NIJMEGEN, 20 juni 2018 – Niet 100, maar zeker 600 soldaten van de Vierdaagse gaan nazi’s, SS’ers en Nederlandse verraders en Jodenjagers op de nazibegraafplaats Ysselsteyn eren. Dat is veel meer dan tot nu toe bekend.

Dat stellen de Nederlandse en Duitse protesterende organisaties die trachten dit bezoek tegen te gaan. Het zou gaan om militaire deelnemers uit minstens 8 landen. In totaal nemen er dit jaar 6.000 militairen deel aan het evenement, zo meldt de Vierdaagse op haar site.

Tot nu toe was alleen bekend dat 80 soldaten van de Duitse Bundeswehr plus een tiental Nederlandse militairen ook dit jaar weer naar de nazibegraafplaats willen, om daar kransen te leggen en te salueren. De nieuwe landen zijn Canada, de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk,  en Noorwegen. De Noren hebben aan de de protesterende organisaties bevestigd dat zij meedoen.

Opvallend is volgens de protesterende organisaties, dat het gaat om landen die ofwel geen nazibezetting hebben meegemaakt zoals de VS, GB en Canada, ofwel in hoge mate collaboreerden, zoals Frankrijk en Noorwegen.

De protesterende organisaties, waaronder de AFVN-BvA antifascistische oud-verzetsstrijders en de Duitse Vereinigung der Verfolgten des Naziregimes, vinden het eren van ‘duizenden SS’ers, onder wie Nederlanders, plus grote Nederlandse verraders zoals de Nijmeegse politiecommissaris en Jodenjager Antonie van Dijk, totaal onaanvaardbaar’, aldus woordvoerder Arthur Graaff.

Ook de Europese koepel van voormalige verzetsgroepen, de FIR, steunt de bezwaren, plus twee Nederlandse mensenrechtenorganisaties .
Verder liggen er op Ysselsteyn volgens de AFVN-BvA ‘vele tientalllen’ Duitse en Oostenrijkse nazibeulen, die Nederlandse verzetsmensen martelden en executeerden. Er liggen ook bewakers uit de drie Nederlandse SS-concentratiekampen en andere oorlogsmisdadigers.

De AFVN-BvA heeft de informatie van twee tipgevers, van wie zij de naam niet bekend wil maken. De bond heeft vorige week bij de Nijmeegse gemeenteraad ingesproken, waarbij Graaff tevens optrad namens een Joodse overlevende van concentratiekamp Bergen-Belsen. Ook het kerkgenootschap Federatief Joods Nederland maakte al bezwaar tegen het eren van nazi’s op Ysselsteyn.

__________________