Skip to main content

Zaterdag 14 september Protest tegen Nazi Expo in Design Museum ‘s-Hertogenbosch

DIRECTEUR MUSEUM NOEMT NAZI-ONTWERPEN ‘PRACHTIG’
Grote Duitse media veroordelen nazi-expo Den Bosch

Komt allen naar het protest as. zaterdag om 11 uur bij Joods holocaust monument t/o Design Museum

Arthur Graaff bij Joods holocaust monument

BERLIJN – 13 sept. 2019 – De grootste krant van heel Europa, de Bildzeitung uit Berlijn, met een oplage van 1,5 mln en 8 mln lezers, veroordeelt de nazi-expositie in Den Bosch. Ook andere grote Duitse media, zoals het invloedrijke weekblad Der Spiegel en de publieke zender Deutsche Welle, berichten uiterst kritisch over het evenement. De directeur van het grootste Duitse historische museum overweegt nu zelfs volgens de Telegraaf om een uitgeleend dressoir van Hitler uit Den Bosch terug te halen.

Het dagblad Bild publiceerde de afwijzing maandag op zijn voorpagina en woensdag opnieuw. De krant citeert zowel een Joodse leider uit Berlijn als de Nederlandse actieleider tegen de expositie, Arthur Graaff, die in de krant als ‘zoon van een verzetsman’ te boek staat – zijn vader zat drie jaar gevangen in Nazi-Duitsland. tegen de Duitse zender ZDF zei directeur De Rijk dat hij nazi-ontwerpen ‘prachtig’ vond.
https://www.bild.de/news/ausland/news-ausland/niederlande-museum-feiert-das-verstoerende-design-des-nazi-terrors-64527416.bild.html

Volgens Graaff is De Rijk ‘ernstig van slag met zijn gewetenloze ambitie om een stedelijk keramiekmuseum en zichzelf beroemd te maken, wat hij in de beste nazistijl doet over de ruggen van Joden en van nabestaanden van verzetsmensen.’ Hij betichtte de Rijk al eerder van ‘leugens en verdraaiing van de geschiedenis’. De Rijk heeft dat nooit weersproken.Nederlandse kranten als de Volkskrant, Trouw en de NRC wezen de expositie ook al af. Dinsdag stond er in de Telegraaf een flink artikel van de Berlijnse correspondent onder de kop:  ‘ARGELOZE BEZOEKER WORDT AAN ZIJN LOT OVERGELATEN – Zware Duitse kritiek op Nederlandse nazi-expo’.

Ook de grote meerderheid van de Joodse gemeenschap in Nederland veroordeelt de expositie.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1739467386/duitse-kritiek-op-nederlandse-nazi-expo
In een reactie op het nieuws uit Duitsland roept de actie ‘Stop nazi-expo in den Bosch’ alle Bosschenaren op om zaterdag vanaf 11 uur bloemen te komen leggen bij het holocaustmonument pal tegenover het museum. Graaff en medestanders zullen daar een wake houden om te trachten bezoekers weg te houden van de nazi-expo, slechts 6 m aan de overkant ervan.

Het aantal bezwaarmakers tegen de tentoonstelling groeit met de dag. Al eerder verklaarde het Joods-Franse echtpaar en beroemde nazi-jagers Beate en Serge Klarsfeld uit Parijs dat zij de expositie verwerpen.
Ook bezwaar maakten diverse leiders van de grootste Joodse gemeenschap in Nederland, het 200 jaar oude Nederlands Israëlitische Kerkgenootschap, bij monde van landelijk secretaris Ruben Vis in de Volkskrant van 5 augustus en de hoogste rabbijn van het NIK, Rafaël Evers.
Ook de bekende advocaat prof mr Herman Loonstein uit Amsterdam veroordeelt de tentoonstelling, net als de schrijfster Chaja Polak en de Nederlandse nazi-jager Hans Knoop.Afgelopen zondag vond er al een demonstratie plaats in Den Bosch tegen de tentoonstelling. Deze was opgezet door de CJB en de AFVN-Bond van oud-verzetsstrijders en antifascisten.
De directeur van de nazitentoonstelling De Rijk liet eerder in interviews weten dat hij naziontwerpen ‘prachtig’ vindt. Hij zei ook al tegen de NRC ‘Apple is design, auto’s zijn design, zelfs Auschwitz is design’. Zijn critici noemen zulke opvattingen ‘onverteerbaar’ en ‘neonazistisch’.

foto AFVN rechtenvrij

Afgelopen zondag raakten een aantal bezoekers zwaar geschokt toen zij bij het verlaten van de expositie zelf opmerkten, hoe dicht het museum tegenover het holocaustmonument ligt. Twee vrouwen bracht dit tot tranen, zo maakte actieleider Graaff zelf mee toen hij zondag tegenover het museum bij het holocaustmuseum flyers uitdeelde. Hij zegt: “Hoeveel mensen gaat deze gewetenloos ambitieuze De Rijk nog pijn doen en onnodig aan het huilen maken…? Hoe lang gedoogt de gemeente dit nog?’

______________________