Skip to main content

Vrijdag 4 mei in IJmuiden: Herdenking Jan Bonekamp (1914-1944)

Beste vrienden en familie, kennissen en kameraden,

Net als voorgaande jaren wil ik jullie van harte uitnodigen voor de herdenking van de IJmuidense verzetsstrijder, hoogovenarbeider en communist Jan Bonekamp (1914-1944). Zijn herdenking is ieder jaar weer een treffen van allen die zich laten inspireren door zijn onverzettelijkheid in de strijd tegen racisme en fascisme.

De herdenking vindt ook dit jaar weer plaats om 20.30 aan het graf op de Westerbegraafplaats in IJmuiden (ingangen aan de Havenkade en Fultonstraat). Aldaar een programma bestaande uit stilte, sprekers en muziek.

Kort geleden ontving ik bericht dat Philine Polak, studievriendin van Hannie Schaft, is overleden. Na de dood van Jan Bonekamp schreef Hannie aan de ondergedoken joodse Philine: “Denk niets lafs van mijn vriend, hij heeft zich prachtig gedragen. Het was te wensen dat er meer van zulke mensen waren en overbleven. Hij was een van de fijnste kerels die ik ooit heb ontmoet. Onthou dit, het is heel belangrijk. Philine, tot spoedig ziens, hartelijke groeten, Jo”.

We herdenken in haar ook het werk van de vele verzetsmensen die hun leven, net als Hannie en Jan, in de waagschaal legden voor hun vervolgde en onderdrukte medemens.

Ik hoop jullie allemaal weer op 4 mei in IJmuiden te zien. Een persbericht van het Bonekamp-herdenkingscomité over het programma en sprekers volgt nog. Erik Gerritsma

Meer over Jan Bonekamp en de herdenking kunnen jullie vinden op: www.facebook.com/janbonekampherdenking en www.janbonekamp.nl