Skip to main content

Vredestocht 9 mei 2019: Vrede voor Europa en Rusland

By 19 april 2019mei 10th, 2019Doorgeplaatst

Bron: Ruslandacademie

Motto: vrijheid & vrede

Onder het motto ‘Vrijheid van, vrede voor Europa en Rusland’ willen we in een periode van grote spanning tussen het Westen en Rusland op 9 mei 2019  een statement maken om de impasse te doorbreken en een brug te bouwen tussen Oost en West.

Brug tussen Oost- en West-Europa

Arnhem is een bruggenstad aan de Rijn en bij de Slag om Arnhem hebben veel geallieerden (Engelsen, Amerikanen en Polen) voor de vrede en vrijheid gevochten. De andere grote bevrijder van Europa, de Sovjet-Unie, heeft de laatste jaren in Europa steeds minder aandacht gekregen. De meeste Nederlanders weten niet meer wat de Sovjet-Unie met zijn circa 28 miljoen doden voor de bevrijding van Europa betekend heeft. Een vredestocht zou kunnen bijdragen aan een betere verhouding tussen Rusland en het Westen en de nadruk kunnen leggen op wat we gemeenschappelijk hebben.

Vredestocht 9 mei 2019

We Russen en voormalige Sovjetburgers die in Nederland wonen om op 9 mei 2019 in 16.00 uur mee te doen en, samen met de Nederlandse bevolking, in Arnhem over de Rijnkade te lopen, van de Nelson Mandelabrug naar de John Frostbrug, wel of niet met een bordje van uw dierbaren die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Vredesconcert 9 mei 2019

Na de tocht volgt een concert met onder meer het 12-koppige Russisch-orthodoxe koor Zlatoust (‘Gouden Stem’) onder leiding van dirigent Mikhail Borodyanski, dat speciaal overkomt uit Moskou en de jonge, Nederlandse toppianist Martin Oei. Kijk hier voor het programma en kaarten voor het Vredesconcert.

 ‘Wacht op mij’

Wilt u  meer weten over hoe in Rusland op 9 mei de oorlog wordt herdacht en de vrijheid gevierd? Lees het artikel Zjidi menja (‘Wacht op mij’) van de oprichter van de Rusland & Oost-Europa Academie, Marie-Thérèse ter Haar, over mensen die in de oorlog hun familie of verwante kwijtraakten.