Skip to main content

Veel Nijmegenaren ‘vergeten’ Holocaust totaal… Reacties op Bundeswehr-plan tot eren van nazi’s tijdens Vierdaagse ‘schokkend’ en ‘onbegrijpelijk’

NIJMEGEN, 10 JULI 2018 – ‘Schokkend’, ‘treurig’  en ‘beschamend’. Zo noemen Nederlandse, Franse en Duitse organisaties de online positieve reacties van veel Nijmegenaren op het Bundeswehr-plan om maandag a.s. nazi’s te eren op de nazibegraafplaats Ysselsteyn (Venray). De Bundeswehr is dan in Nijmegen als gast van de Vierdaagse.

Onbegrijpelijk vinden de organisaties vooral, dat de term ‘Holocaust’ volledig ontbreekt in de reacties. Ook noemt niemand de onnodigheid van deze ereceremonie, die volgens de organisaties juist zeer grievend is voor nabestaanden .

Op Ysselsteyn liggen ruim 31.000 nazi’s, onder wie 6.000 SS-ers en 500 zware Nederlandse verraders, oorlogsmisdadigers en beulen. Een van de bekendere is de Jodenjager en politiecommissaris van Nijmegen, Antonie van Dijk. Hij wordt gezien als de grootste misdadiger uit de Nijmeegse geschiedenis. Onder het publiek is zijn naam echter  nauwelijks bekend.

De Bundeswehr is voornemens ook andere militairen van de Vierdaagse mee te nemen, onder meer Amerikaanse, Britse, Canadese, Franse , Noorse en zelfs Nederlandse. Een Noorse officier en Vierdaagse-loper heeft dat bevestigd.

De protesterende organisaties zijn de AFVN-Bond van Antifascisten en Oud-Verzetsstrijders, het Comité van Waakzaamheid tegen Herlevend Fascisme met leden als Hedy d’Ancona. De organisaties hebben het Nationaal Comité 4 en 5 mei opgeroepen om het protest te ondersteunen.

Verder nemen deel de Europese federatie van verzetsstrijders FIR in Berlijn, waar o.m. de Warschause Ghettofighters lid van zijn, en de Duitse Vereiniging der Verfolgten des Naziregimes in Berlijn. Vorige week sloten ook de Franse nazi-jagers Beate en Serge Klarsfeld uit Parijs zich aan bij de actie. Beate Klarsfeld was o.m. in 2012 presidentskandidate voor Die Linke in Duitsland . Serge Klarsfeld is van Joodse afkomst en verloor het grootste deel van zijn familie.

Online blijkt volgens de antifascisten dat driekwart van de mensen geen enkel bezwaar heeft tegen dit bezoek. Maar schokkend vinden de organisaties dat letterlijk niemand  in  de reacties de Holocaust noemt, laat staan dat mensen de nazi’s op Ysselsteyn daarmee in verband brengen.

De Duitse beheerders van Ysselsteyn werken dat volgens de organisaties in de hand, want op hun website ontbreekt de term Holocaust ook geheel. De protesterende organisaties zijn ‘ontsteld’ over het afwezige onderscheid bij de burgers tussen goed en kwaad. Zij zien dit als een stap op weg naar Holocaustontkenning.

De organisaties overwegen om samen met de betrokken gemeenten Nijmegen en Venray, de politieke partijen, de media en de kerken eind deze week in beide gemeenten bijeenkomsten voor voorlichting te geven.

Zowel de  militair als non-militaire nazibezetters van Nederland dienden de Holocaustplannen van Hitler en zijn zodoende volgens alle  instituten en onderzoekers, zoals het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, medeverantwoordelijk voor de Holocaust. In veel gevallen waren zij tevens actieve daders door deelname aan razzia’s of daar direct of indirect hulp of bijstand aan te verlenen, door bijv. organisatie, transport of bewaking of onderdrukking van protesten, zo benadrukt de AFVN.

Ook beweren veel reageerders dat de Wehrmachtmilitairen ‘geen nazi’s’ waren. Volgens de AFVN-Bond van Antifascisten is de afgelopen decennia een ‘flinke boekenkast’ geschreven over de oorlogsmisdaden van de Wehrmacht, en hun betrokkenheid bij de Holocaust. De AFVN en de andere organisaties vragen zich af waarom dat niet tot de burgers is doorgedrongen.

Er liggen overigens, zo bevestigen gespecialiseerde  historici van de Radboud Universiteit, ‘vele honderden zware oorlogsmisdadigers’ op de begraafplaats. van hen is de bekendst misdadigers Nijmegenaar de Jodenjager Antonie van Dijk, de politiecommissaris die de leiding had van en meedeed aan razzia’s en medeverantwoordelijk is voor de moord op de 500 Nijmeegse Joden.
_______________________