Skip to main content

Tweede vrijspraak voor Bussumse antifascist Graaff, nu in zaak Tilburgse nazihandelaar

Foto AFVN/BVA: Nazibeurs Huizen 2015 met tafel+hand van Vrolings

ARNHEM, 2 nov. 2018 – Voor de tweede maal binnen tien dagen is de Bussumse antifascist Arthur Graaff (70) vrijgesproken van belediging en smaad. Dit maal ging het bij het Arnhemse gerechtshof om de term ‘nazihandelaar’ die Graaff had gebruikt om de Tilburgse organisator van een nazibeurs in Houten (U) aan te duiden. Ook heeft het hof in Arnhem in dit hoger beroep de gevraagde schadevergoeding van € 20.000 van tafel geveegd. Graaffs advocaat is mr. Hans Kiela uit Amersfoort.

 
De Houtense zaak begon in 2015, toen Graaff als woordvoerder van de AFVN-Bond van Antifascisten  op initiatief van journaliste Leonie Groen van het Noord-Hollands Dagblad en Dagblad de Gooi- en Eemlander voor het eerst een bezoek bracht aan een nazibeurs, ditmaal in Huizen (NH). Op de eerste stand zagen zij al Mein Kampf liggen dat de Tilburger Gaston Vrolings daar te koop aanbood. Deze beurs werd vervolgens door de gemeente gesloten, maar de Tilburger begon opnieuw, nu in Houten. Na een actie van de antifascisten in 2016 bij deze beurs deed de Tilburger aangifte van belediging. Maar eerder had hij een kort geding tegen Graaff verloren, waarin hij eiste dat deze hem niet meer als nazihandelaar zou aanduiden.

Op 25 oktober 2018 sprak het Amsterdamse gerechtshof Graaff al vrij van belediging van een andere nazihandelaar, Michiel van Eijck uit Amsterdam, die het kostbaarste exemplaar van Mein Kampf ooit in Nederland openlijk verkocht, tegen  het nog steeds geldende verbod van de Tweede Kamer in. Volgens Graaff kostte dit exemplaar €19.000.  Graaff en een collega beplakten in 2015 zijn winkel met plakkaten waarop ‘Verboden voor Joden – voor negers – voor moslims’ stond.
Graaff zegt in een reactie dat het werk van de AFVN-BvA hiermee ook door justitie als gerechtvaardigd wordt erkend. De bond bereidt zich nu voor op een forse confrontatie met de Duitse ambassadeur, die op 18 november in Ysselsteyn (Venray) openlijk SS-ers, nazisoldaten wil herdenken en eren, plus Nederlandse oorlogsmisdadigers op het enorme nazikerkhof daar, met 31.000 nazigraven.
Steun ons financieel:
Procederen voor de rechtbank is duur maar soms nodig en kost de AFVN veel Euro’s in de strijd tegen ontluikend fascisme.
Steun ons met een bijdrage, dat kan snel en gemakkelijk hier.

Hartelijk dank!