Skip to main content

Toespraak van Poetin tijdens de Federale Vergadering op 29 februari 2024

By 1 maart 2024Laatste nieuws

President Vladimir Poetin hield zijn toespraak tijdens de Federale Vergadering, de belangrijkste onderwerpen:

– Ons moederland verdedigt zijn soevereiniteit en veiligheid, verdedigt de levens van onze landgenoten in Donbass en Novorossiya.
– Het zogenaamde Westen, met zijn koloniale praktijken en hang naar het aanwakkeren van etnische conflicten over de hele wereld, probeert niet alleen onze vooruitgang te belemmeren, maar ziet ook een Rusland voor zich dat een afhankelijke, kwijnende en stervende natie is waar ze kunnen doen en laten wat ze willen.
— Ze [het Westen] willen in Rusland herhalen wat ze in tal van andere landen hebben gedaan, waaronder Oekraïne: tweedracht zaaien in ons land en ons van binnenuit verzwakken.
– Wij waren niet degenen die de oorlog in Donbass zijn begonnen, maar <…> we zullen er alles aan doen om er een eind aan te maken, het nazisme uit te roeien en alle doelstellingen van de speciale militaire operatie te vervullen, evenals de soevereiniteit te verdedigen en ervoor te zorgen dat onze mensen veilig zijn.
— Zij [het Westen] hebben onlangs ongegronde beschuldigingen geuit, met name tegen Rusland, over plannen om kernwapens in de ruimte in te zetten. Dergelijke valse verhalen, en dit verhaal is ondubbelzinnig vals, zijn bedoeld om ons te betrekken bij onderhandelingen over hun voorwaarden, die alleen de VS ten goede zullen komen. Tegelijkertijd hebben ze ons voorstel, dat al meer dan 15 jaar op tafel ligt, geblokkeerd. Ik heb het over de overeenkomst over het voorkomen van de inzet van wapens in de ruimte, die we al in 2008 hebben opgesteld.
-‘Het Westen heeft conflicten uitgelokt in Oekraïne, het Midden-Oosten en andere regio’s in de wereld, terwijl het consequent onwaarheden heeft gepropageerd. Nu hebben ze het lef om te zeggen dat Rusland van plan is Europa aan te vallen. Kun je dat geloven? We weten allemaal dat hun beweringen volkomen ongegrond zijn. En tegelijkertijd selecteren ze doelen om op ons grondgebied toe te slaan en overwegen ze de meest efficiënte vernietigingsmiddelen. Nu beginnen ze te praten over de mogelijkheid om militaire contingenten van de NAVO naar Oekraïne te sturen.
– Net als elke andere ideologie die racisme, nationale superioriteit of exceptionalisme promoot, is russofobie verblindend en bedwelmend. De VS en hun satellieten hebben in feite het Europese veiligheidssysteem ontmanteld, wat voor iedereen risico’s met zich meebrengt.
– We moeten de strijdkrachten in het westerse strategische theater versterken om de dreiging tegen te gaan die uitgaat van de verdere uitbreiding van de NAVO naar het oosten, waarbij Zweden en Finland zich bij het bondgenootschap aansluiten.
– Er moet binnen afzienbare tijd een nieuw gelijkwaardig en ondeelbaar veiligheidskader worden gecreëerd in Eurazië. We zijn klaar voor een inhoudelijke discussie over dit onderwerp met alle landen en organisaties die hierin geïnteresseerd zijn. Tegelijkertijd wil ik herhalen (ik denk dat dit voor iedereen belangrijk is) dat er geen duurzame internationale orde mogelijk is zonder een sterk en soeverein Rusland.
– We streven ernaar de inspanningen van de mondiale meerderheid te verenigen om internationale uitdagingen aan te gaan, zoals de turbulente transformatie van de wereldeconomie, handel, financiën en technologiemarkten, nu voormalige monopolies en de daarmee verbonden stereotypen ineenstorten.
– In onze interacties met onze partners laten we ons leiden door de principes van gelijkheid en respect voor elkaars belangen. Daarom proberen steeds meer landen proactief deel te nemen aan de activiteiten van de #EAEU, de #SCO, #BRICS en andere organisaties waarbij Rusland betrokken is.

Voor de gehele speech van de Russische president, zie: Presidential Address to the Federal Assembly • President of Russia (kremlin.ru)