Skip to main content

Stop de NAVO en de imperialistische agressie oorlogen

By 1 april 2024april 3rd, 2024Laatste nieuws
We plaatsen de speech die de WAP op 31 maart hield tijdens de vredesdemonstratie. We willen er eerst graag nog ons eigen commentaar op geven. Het zijn turbulente tijden, de wereld staat in brand, de imperialisten zijn het vuurtje aan het opsteken, de WAP gaat in de toespraak terecht in op de verschillende brandhaarden in de wereld. We moeten zeker waakzaam zijn en ons daartegen uitspreken en ons verzetten. Of het daadwerkelijk tot een derde wereldoorlog gaat komen, dwz. een allesvernietigende oorlog is maar zeer de vraag. Dat zou namelijk zelfvernietiging betekenen voor de heersende klasse in het westen en het is maar zeer de vraag of ze dat aandurven. Vergeet ook niet dat de VS na WOII vele proxy oorlogen/kleurenrevoluties heeft gevoerd omdat ze een directe confrontatie niet aandurfden. We zien ook dat de imperialisten in verschillende gebieden van de wereld aan het terugkrabbelen zijn, denk maar bijvoorbeeld aan Afrika waar ze eruit geschopt zijn door de revolutionaire bewegingen. Vergeet ook niet dat ”het westen” de oorlog in Oekraïne aan het verliezen is en het is de vraag hoe lang ze het nog gaan volhouden, de VS is bankroet, in Europa gaat het ook niet al te best.
Het kapitalisme is in crisis, in veel kapitalistische landen is er geen economische groei meer. Fascisme is voor hen de enige manier om naast oorlog voeren de rechten van de werkenden en hun strijdorganisaties aan banden te leggen.
Laten we ook realistisch zijn, de imperialisten kunnen onmogelijk op verschillende fronten (China, Korea, Afrika, Latijns-Amerika etc.) tegelijk oorlog voeren en ze kunnen een oorlog met China of Korea niet aan. Laten we ons commentaar afsluiten op een positieve manier en dat het ons mag inspireren om de strijd voort te zetten: het Socialisme is nog nooit zo springlevend geweest als vandaag. China is stug doorgegaan op de Chinese weg naar het socialisme en is de grootste economische wereldmacht geworden. Poetin/de Russische regering heeft het (bijna) dode Sovjet-socialisme nieuw leven ingeblazen en is nu, net als de Sovjet Unie was, de militaire beschermer van landen die zich ontworstelen aan het kapitalisme. Het kapitalisme heeft het socialistische Cuba niet kunnen heroveren. Het VS imperialisme zit in een diepe economische crisis, tegelijkertijd zien we dat de samenwerking tussen de antikapitalistische landen nog nooit zo sterk is geweest als  nu. Dit biedt hoop voor de volkeren in de wereld. Tot zover ons commentaar, we plaatsen nu de vertaling van de speech van de WAP:

Stop de NAVO en de imperialistische agressie oorlogen

De oorlog in Oekraïne is veroorzaakt als gevolg van de oostwaartse expansionistische NAVO politiek (tegen alle afspraken in). De oorlog in Oekraïne is een genocidecampagne van zionistisch Israël om Palestina over te nemen. Het imperialistische kamp, geleid door de VS, voert overal ter wereld oorlogen met fascistische en andere pro-imperialistische marionettenregimes. Ze zijn het vuurtje aan het opstoken en dat kan leiden tot een Derde Wereldoorlog onder de Nieuwe Koude Oorlog-strategie om de politieke en economische crisis af te wenden en de wereld te blijven domineren. Imperialisme is de hoofdoorzaak van alle oorlogen op wereldschaal en is ook als enige verantwoordelijk voor het uitlokken van oorlogen. Het imperialistische kamp probeert oorlogen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Oost-Azië uit te lokken en aan te wakkeren om de Derde Wereldoorlog te versnellen.
In oktober 2022 is de WAP opgericht met als doel om de anti-imperialistische strijd op wereldschaal te versterken in de context van de huidige ernstige oorlogsdreiging met revolutionaire partijen uit de hele wereld. In Parijs, oktober, 2022 heeft de WAP Internationale Conferenties en anti-imperialistische massa strijd georganiseerd, later ook in Belgrado in december 2022, in Caracas in maart 2023, in Seoul in mei 2023 en in Athene in november 2023.De vlammen van de Derde Wereldoorlog, die in Oost-Europa begonnen, verspreiden zich via het Midden-Oosten naar Oost-Azië. Op dit moment is er een grote kans op oorlogsescalatie in Oost-Europa en een grote kans op het openen van een oorlog in Oost-Azië.  De recente terroristische aanslagen in Rusland zijn een gevaarlijke provocatie van de imperialistische mogendheden om Rusland te dwingen de oorlog in Europa te laten escaleren.
In het Midden-Oosten escaleert de Palestijnse oorlog snel in een oorlog in het Midden-Oosten. De protesten tegen Israël door de mensen die zich over de hele wereld verspreiden, duwen Israël en de imperialistische krachten in een hoek. Ondertussen voert het door de VS gesteunde fascistische marionettenregime van Yoon Suk-yeol voortdurend militaire oorlogsoefeningen uit om Noord-Korea binnen te vallen, onder het mom van “Noord-Korea is een belangrijke vijand” en “preventieve aanval op Noord-Korea”. Van 4 tot 14 maart hielden ze een gevaarlijke nucleaire oorlogsoefening, waaraan 12 landen deelnamen, waaronder Zuid-Korea en de VS, onder de naam “Freedom Shield”.
Op 24 maart, op de 25e verjaardag van de NAVO-bombardementen op Joegoslavië, herdacht de muzikale groep Hope Bird, die zingt over de hereniging van Korea, de slachtoffers van de NAVO-bombardementen voor het Eternal Flame-monument in Belgrado en begon de eerste etappe van haar Europese tournee met het World Anti-imperialist Platform. De revolutionaire groep Hope Bird zal door Europa reizen vanuit Amsterdam in Nederland, Brussel in België, Parijs in Frankrijk, Londen in Groot-Brittannië, Frankfurt in Duitsland en andere steden om anti-imperialistische culturele voorstellingen te geven tegen imperialistische aanvalsoorlogen en voor de vrede. Een van hun liederen, “Het Lied van Mei”, is een lied dat de geest van verzet weerspiegelt van het Zuid-Koreaanse volk dat vocht tegen de militaire staatsgreep, georkestreerd door het Amerikaanse imperialisme in 1980. In die tijd isoleerden de militaire fascisten de stad Gwangju, verpletterden tienduizenden mensen die gewapend in opstand kwamen en grepen uiteindelijk de macht. Hun andere lied, “Listen! Yankee,” drukt de wil uit om te strijden voor de terugtrekking van het imperialistische leger van de VS, dat nog steeds in Zuid-Korea gestationeerd is en de operationele controle van het Zuid-Koreaanse leger overneemt en het Zuid-Koreaanse regime manipuleert. De revolutionaire theatertroepen ”Hope Bird”, die als doel hebben het imperialisme te verdrijven en een einde te maken aan de oorlog door de verenigde kracht en strijd van het volk, zullen samen met het volk van Europa strijden tegen het imperialisme door middel van deze Europese tournee.  De WAP zal zich verenigen onder de vlag van anti-imperialisme en onafhankelijkheid om een anti-imperialistisch front te vormen wereldwijd in de tijd van de Derde Wereldoorlog. We zullen vechten om een einde te maken aan de imperialistische machten van de VS en de NAVO en hun marionetten, die de gemeenschappelijke vijanden zijn van het volk van de wereld, en om een nieuwe wereld te realiseren waarin het volk de macht overneemt over de nieuwe samenleving. We zullen doorgaan met de vooruitgang en de strijd voor de overwinning van de Oktoberrevolutie in onze tijd onder de wetenschappelijke overtuiging van “Volk van de wereld, verenigt u!” en “Het volk verenigd, zal nooit verslagen worden.” De eindoverwinning van het meest rechtvaardige anti-imperialistische kamp is zeker.
– Ontbind de NAVO!
– Stop de imperialistische drang naar oorlog!
– Trek alle buitenlandse bases van de VS terug!
– Het verenigde volk zal zeker winnen!