Skip to main content

Spanjestrijders ook herdenken op 4 mei

Bron: Stichting Spanje 1936-1939

Spanjestrijders ook herdenken op 4 Mei

Met de aankomende Nationale Herdenking van 4 mei willen wij ook het volgende onder de aandacht brengen.

Veel van de Spanjestrijders die de Spaanse Burgeroorlog overleefd hadden, zetten daarna hun strijd tegen het fascisme voort. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vele omgekomen in Nederland, in de Duitse concentratie- en vernietigingskampen of op andere plaatsen.

Hieronder is een lijst van Spanjestrijders en -vrijwilligers waar van wij weten dat zij zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Enkelen van hun zijn in Nederland op de volgende herdenkingsplaatsen te herdenken:

Ook zijn een aantal van hun terug te vinden op de Erelijst van Gevallenen 1940-1945. Sinds 1960 ligt in de hal van ingang Binnenhof 1a van de Tweede Kamer der Staten-Generaal de Erelijst van Gevallenen 1940-1945. Dit document bevat de namen van degenen die in de Tweede Wereldoorlog als militair of als verzetsstrijder zijn gevallen. Iedere dag wordt door een medewerker van de Tweede Kamer een pagina omgeslagen, zodat voor het publiek nieuwe namen te zien zijn. Deze Erelijst van Gevallenen is ook terug te vinden op het Internet.

Hier is het ook mogelijk om, voor de op deze lijst voorkomende Spanjestrijders , een ‘bloemetje’ achter te laten evenals er natuurlijk echte bloemen kunnen worden gelegd op de bovengenoemde herdenkingsplaatsen. Wij roepen dan ook op om hier initiatief in te nemen.

Vertel jullie kinderen

over ons en onze strijd en

het leven,

dat wij ons wensen

Moge onze

grootste verlangens

door het leven

zèlf overtroffen worden

Werk en heb lief

vecht en win

Leef !

Leef allen en wordt groot

Krijn Breur  afscheidsbrief 5-2-1943