Skip to main content

Samen tegen racisme en discriminatie

By 7 januari 2016januari 4th, 2018Laatste nieuws

Uitnodiging bijeenkomst 7 januari 2016

Hierbij wil het Comité 21 maart u uitnodigen voor de eerstvolgende Comité bijeenkomst op 7 Januari 2016. Deze vergadering zal plaats vinden in het Stadsdeelkantoor Zuidoost aan de Anton de Komplein, ingang Bijlmerdreef. Aanvang 19:30 uur tot 22:00 uur.

Agenda actievergadering 7 januari 2016:

  •  19.30 – 19.40 voorstelronde
  • 19.40 – 19.45 opmerkingen notulen en proef flyer + tekst
  • 19.45 – 20.00 Geldermalsen: een waarschuwing. Nee tegen racisme! Vluchtelingen welkom!
  • 20.00 – 20.30 plan demonstratie
    • oproeptekst, leuzen
    • route
    • organisatiestructuur: coördinatie werkgroep, mobilisatievergadering
    • mobilisatie
  • 20.30 – 21.00 Actiemaand
    • plan
    • agenda

Notulen 21 maart bijeenkomst 9 december 2015

Manifest 21 maart 2016


Samen tegen Racisme en Discriminatie
21 maart Internationale week tegen racisme en discriminatie

Na heftige demonstraties tegen de zogenaamde ‘pasjes wetten’ in Zuid-Afrika
opende de politie in Sharpville het vuur op de demonstranten. 69 mensen werden door politiekogels gedood. Deze massamoord vond plaats onder het Zuid Afrikaanse apartheidsregime op 21 maart 1960. De Verenigde Naties riepen deze datum uit tot internationale dag tegen racisme. Elk jaar gaan overal op de wereld mensen de straat op om te protesteren tegen racisme.

Angst en aanslagen vragen om wereldwijde verbondenheid.

Aanslagen in Parijs, Beirut, Mali. Meer bommen worden uitgeworpen, ongeacht het aantal burgerslachtoffers dat getroffen wordt. De wereld schudt op zijn grondvesten.
Haat en verdachtmaking naar bevolkingsgroepen zijn aan de orde van de dag, de onzekerheid en angst van mensen wordt door belanghebbenden nationaal en internationaal geëxploiteerd.

In heel Europa wint het extreemrechtse gedachtegoed aan bijval. Gevestigde politieke partijen schuiven op cruciale punten[1] steeds meer op in deze richting vanuit electorale overwegingen.
In een aantal landen zijn neonazi’s en andere rechts extremistische groepen aan een opmars begonnen. Ook in Nederland breidt het fascistoïde gedachtegoed uit. Belangrijke exponent daarvan is de van oorsprong Duitse volksbeweging PEGIDA[2] , die inmiddels in vrijwel alle Europese landen afdelingen heeft. In Duitsland is PEGIDA een maatschappelijke factor van betekenis, aldus politicoloog Roemer van Oordt. Hierdoor neemt ook het antisemitisme weer toe.

Een verbindende samenwerking in Comité 21 Maart

Op 19 september 2015 vond het symposium Verbinden & Verbreiden plaats, georganiseerd door Emcemo en Eén land één samenleving.
Er werd gesproken over de stelling: Onderlinge verbinding is noodzakelijk om krachtig en effectief op te kunnen komen voor een inclusieve, multi-etnische samenleving. Wat ons scheidt is van ondergeschikt belang aan wat ons bindt.
De conclusie uit het debat was: gezamenlijk optreden waar nodig en mogelijk, apart waar wenselijk vanwege eigen geschiedenis en cultuur. Deze conclusie is richtinggevend voor de samenwerking in Comité 21 Maart.

Inhoudelijk

Naast ruime aandacht voor de positie van vluchtelingen en islamofobie zullen ook de thema’s uit het Maatschappelijk Akkoord ‘Onderhuids’[3] onze aandacht krijgen: arbeidsmarktdiscriminatie, racisme en discriminatie op de werkvloer, in het onderwijs, bij het voetbal; slavernijverleden en etnisch profileren.

De morele en ethische waarden waarmee mensen over de hele wereld hun leven richting en inhoud geven staan beschreven in alle wereldgodsdiensten en in internationale verdragen zoals Universele verklaring voor de Rechten van de Mens en het Internationale Vluchtelingenverdrag. Deze essentiële waarden die alle mensen in de wereld insluiten, staan onder grote druk. De bescherming van deze waarden moet ook voor ons het uitgangspunt zijn. Laten we samenwerken tegen discriminatie, tegen racisme en gezamenlijk opkomen voor de vluchtelingen die bij ons bescherming zoeken en een menswaardig bestaan.

[1] Recente voorbeelden: de opmerkingen van de fractievoorzitter van de VVD dat vluchtelingen niet moeten denken dat zij hier borstvergrotingen en ooglidcorrecties kunnen krijgen; de fractievoorzitter van het CDA die laat weten dat het Internationale Vluchtelingenverdrag niet meer nodig is, en zijn bewondering uitspreekt voor de wijze waarop Orban in Hongarije de vluchtelingencrisis aanpakt.
[2] Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes.
[3] Op 28 oktober jl. nam minister Asscher het Maatschappelijk Akkoord ‘onderhuids’ over de aanpak van racisme en discriminatie in ontvangst.