Skip to main content

Met trots presenteren wij de “rode driehoek”

Afgelopen weekend was er in de internationale media enige opwinding over de Amerikaanse president Trump. Zelfs de Anti-Defamation League bekritiseerde de president omdat hij een symbool van het fascistische concentratiekampsysteem gebruikte voor zijn politieke boodschap.

Het is onbetwistbaar dat de Amerikaanse president helemaal niet gevoelig is voor degenen die door het naziregime worden vervolgd, maar de media-kritiek mist het daadwerkelijke schandaal.

Het is niet het schandaal dat Trump de “rode driehoek” van politieke en buitenlandse gevangenen in de concentratiekampen heeft gebruikt voor zijn beschuldigende etikettering van antifascistische groepen. Het echte schandaal is zijn nu herhaaldelijk geuite poging om “de Antifa” als terroristische organisatie te verbannen. Dit moet worden bekritiseerd.

De opmars van Trump komt tot stand omdat antifascistische organisaties al wekenlang de brede en vreedzame protesten tegen racisme en politiegeweld in de VS organiseren.
Drie weken geleden heeft FIR al duidelijk uitgelegd:
Antifa is geen terrorisme – antifa is geen vandalisme!

De opmars van de Amerikaanse president heeft ook een modelfunctie voor extreemrechts in Europa. Jaak Madison, een 29-jarig Europees Parlementslid uit Estland en vertegenwoordiger van de parlementaire fractie identiteit en democratie (ID) heeft namens zijn fractie een verzoek ingediend, waarmee “de Antifa” moet worden ingesteld de EU-terroristenlijst. Geld- en financiële transacties van organisaties en personen op de “zwarte lijst” worden bevroren; het is niet duidelijk of het genoemde ook zal worden vervolgd. Naar verluidt heeft “de Antifa” in Europa tot geweld aangezet na de moord op de Afro-Amerikaan George Floyd in Minneapolis, beweert Madison.
Ook in Duitsland heeft het fascistische “Alternatief voor Duitsland” (AfD) eind vorige week in de Duitse Bondsdag een motie ingediend om “de Antifa” te laten verbieden als linkse extremistische en terroristische organisatie. De motie werd gerechtvaardigd door een Saksische advocaat die in het verleden al een nauwe band met de neofascistische NPD had getoond. Het positieve signaal is dat een grote meerderheid, onder meer met stemmen van de CDU / CSU-fractie, de AfD-motie verwierp.

We nemen dergelijke politieke vorderingen van extreemrechts in de VS, in het Europees Parlement en in andere Europese landen serieus. De FIR en haar aangesloten federaties verwerpen alle smaad en aanvallen op antifascistische organisaties en het idee van antifascisme met vastberadenheid.
We leggen het duidelijk uit: onze organisaties staan ​​achter de traditie van de antifascistische strijd. Het symbool van de gemeenschappelijke actie van de gevangenen in de Duitse concentratie- en vernietigingskampen was de “rode driehoek”, die we als een ereteken begrijpen.
Of het nu in de Italiaanse Vereniging van Gedeporteerden ANED is, in het Oostenrijkse KZ-Verband, in het logo van de Duitse VVN-BdA en in vele andere verenigingen – de “rode driehoek” is ons gemeenschappelijke symbool, waar we trots op zijn en waarmee we geef de traditie van de antifascistische erfenis van de overlevenden door aan de jonge generaties. De FIR en haar aangesloten federaties, evenals antifascistische organisaties in de hele wereld kunnen dit symbool met trots tonen.
Wie dit symbool afkeurt, minacht niet alleen de slachtoffers van fascistische vervolging, maar wil het idee van antifascisme als geheel afwijzen. Hiertegen zullen we ons samen verzetten.