Skip to main content

Remco Reiding geeft anonieme soldaten een naam en spoort hun familie op

Zo’n twintig jaar geleden hoorde Remco Reiding, destijds journalist bij de Amersfoortse Courant, voor het eerst over het Sovjet Ereveld in Leusden. In Spijkers met Koppen vertelt Reiding over hoe die plek zijn leven veranderde.

Op het Sovjet Ereveld in Leusden liggen 865 anonieme oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie begraven. Wie zijn die soldaten, en hoe zijn ze hier beland? Met die vragen houdt Remco Reiding zich al bijna zijn hele leven bezig. “Ik wilde de soldaten een gezicht geven, want voor hun eigen familie waren ze nog altijd vermist.” Zo begon zijn zoektocht naar de namen achter de de graven.

Het bleek dat een deel van de soldaten in kamp Amersfoort door pure uithongering en ziekte zijn overleden, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later werd de begraafplaats een verzamelplaats voor in Nederland omgekomen Sovjetsoldaten. “Er zijn 26 miljoen oorlogsslachtoffers gevallen in de Sovjet Unie, veel meer dan alle andere geallieerden bij elkaar”, zegt Reiding.

250 anonieme soldaten hebben een naam

Reiding wilde de soldaten op het Sovjet Ereveld identificeren, maar de namen op de stenen waren in het Cyrillisch gespeld, voor Nederlanders eigenlijk niet te lezen. Hoe ga je dan te werk, vraagt Dolf zich af. “Jarenlang zoeken in archieven, in binnen- en buitenland”, luidt het antwoord. Inmiddels heeft hij al van ruim 250 soldaten kunnen achterhalen wie het zijn. Van een groot deel van hen heeft Reiding de familie opgespoord, die soms al tachtig jaar wachten op het antwoord op de vraag wat er met hun vader of grootvader is gebeurd.

Na 23 jaar een naam

Onlangs heeft Reiding na 23 jaar de identiteit van een anoniem graf kunnen achterhalen. Hij heeft zelfs de familie van deze man weten op te sporen. “Zijn moeder heeft haar hele leven op haar zoon gewacht, omdat ze er van overtuigd was dat hij nog terug zou komen. Toen ze overleed heeft ze ervoor gezorgd dat er een graf kwam met extra ruimte voor haar zoon, omdat ze dacht dat hij na haar dood nog wel zou terugkomen. De soldaat blijkt een graf in Georgië te hebben.”

Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Remco Reiding? Luister het fragment hieronder: