Skip to main content

Rapper Lijpe steunt actie tegen Bossche nazi-expo

onderteken de petitie hier

DEN BOSCH – 18 juli 2019 – Rapper Lijpe uit Den Bosch steunt de actie tegen de geplande nazi-expositie in Den Bosch. Aanstaande zaterdag houden de actievoerders een WO-II tour in de stad vanaf het verzetsmonument en Lijpe heeft gezegd daarbij te zullen zijn.

De tour is georganiseerd door antifascisten. Het doel is om de terreur en de ellende van de oorlog in herinnering te roepen, terwijl de expositie deze dreigt te negeren en uitsluitend wil focussen op ontwerpen van de nazi’s – zoals de swastika, films, posters, en gebouwen. De actievoeders menen dat daarmee de noodzakelijke associatie met terreur en het vermoorden van mensen vervaagt.

De actievoeders achten dit museum en diens directeur ongeschikt om deze expositie te houden. Het museum ligt pal tegenover de oude synagoge in Den Bosch. Dat had alleen al een reden moeten zijn, vinden de actievoerders, om geen hakenkruizen te gaan uitstallen met het zicht op de plaquette voor 293 vermoorde Bossche Joden.

De organisatoren AFVN-Bond van Antifascisten en de CJB zijn blij met de steun van  Lijpe en andere jongeren. De actievoerders hebben de burgemeester Jack Mikkers, de wethouders en de raad ook uitgenodigd om deel te nemen.

Al eerder kregen de actievoerders steun van de Frans-Joodse nazi-jagers Serge en Beate Klarsfeld uit Parijs en van de schrijfster/schilderes en holocaust-overlevende Chaja Polak.

De internationale federatie van ex-verzetsgroepen in Berlijn steunt de actie ook. Verder zijn er tien Nederlandse groepen die de protesten steunen plus enkele tientallen individuen.

De WO-II tour start zaterdag bij het verzetsmonument in het Casinopark om 15 uur, duurt 90 minuten en eindigt bij de oude synagoge.

In 1948 werd aan de muur van de synagoge Den Bosch (tegenover de geplande nazi-expo!) een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de omgebrachte joden.