Skip to main content

Protest tegen neofascistische aanslagen in Italië

Met grote verontwaardiging heeft de FIR het afgelopen weekeinde in Rome kennis genomen van de neofascistische excessen tegen het centrale kantoor van de Italiaanse vakbond CGIL. In verband met een mars van Corona-ontkenners en critici van de Corona-maatregelen vielen Italiaanse neo-fascisten politieagenten en andere veiligheidstroepen aan en bestormden en vernielden doelbewust het vakbondskantoor.

Deze aanval was geen uiting van het ongenoegen van de burgers over de Coronamaatregelen, maar het embleem van de strategie van de Fratelli d’Italia, Forza Nuova en andere neofascisten, die ook geweld proberen te gebruiken om de verkiezingscampagne voor het burgemeesterschap in Rome te beïnvloeden. Het doet denken aan de “Biennio nero”, toen de zwarthemden van Mussolini met geweld de strijd van de arbeiders en hun organisaties aanvielen in het belang van de ondernemers, en zo de voorwaarden schiepen voor de vestiging van het fascistische bewind.

Bron: De Tijd

Toen en ook nu roert het brede antifascistische verzet zich. De FIR is ervan overtuigd dat de brede antifascistische alliantie die zich in Italië heeft ontwikkeld, haar doeltreffendheid zal ontwikkelen in het gemeenschappelijk protest tegen deze neofascistische provocatie en in de verdediging van de antifascistische waarden van de grondwet. De FIR en de daarbij aangesloten federaties zijn solidair met de collega’s van de aangevallen vakbond en met alle antifascisten en democraten in Italië.