Skip to main content

Protest tegen nazi-kunst in Design Museum Den Bosch: ‘Geen nazi-propaganda in museum’

DEN BOSCH – Zo’n twintig antifascisten hebben zaterdagmiddag in Den Bosch geprotesteerd tegen de geplande tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’, een expositie over nazi-kunst in het Design Museum Den Bosch. Volgens de antifascisten hoort nazi-propaganda niet thuis in een museum.

Geschreven door Rene van Hoof | Omroep Brabant
Onderstaande foto’s met tekst |CJB met AFVN/BvA

Arthur Graaff van de Bond van Antifascisten, waar ook communistische oud-verzetsstrijders in zitten, gaf zaterdagmiddag een rondleiding langs historische plekken in Den Bosch die verband houden met de Tweede Wereldoorlog en de bezetting. Zo werd bijvoorbeeld boekhandel Heinen bezocht waar in de oorlog een agent door het verzet is doodgeschoten.

Ook bekijken mensen struikelstenen van met name oorlogsslachtoffers. Struikelstenen zijn herinneringstekens, gouden vierkante steentjes waar je in figuurlijke zin over ‘struikelt’.

Neo-nazi’s
Graaff is bang dat de tentoonstelling neo-nazi’s gaat trekken: “Het museum zegt wel dat ze die niet binnen wil hebben, maar die mensen zien er vaak net zo uit als jij en ik, ze hebben geen hakenkruis op hun voorhoofd, je kunt ze niet herkennen.” Ook is Graaff bang dat nazi-kunst door het museum verheerlijkt wordt en niet in verband wordt gebracht met de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog: “Wie nazi-kunst als bijzonder presenteert, draagt bij aan de popularisatie van het fascisme.”

LEES OOK: Beladen’ expositie over nazi-design opent vlak bij Joodse synagoge

Volgens Graaff is een dialoog hierover met het museum tot nu toe niet mogelijk. Tot zijn verbijstering ligt het museum tegenover tegenover Muziekcentrum De Toonzaal, een vroegere synagoge waar met plaquettes Joodse slachtoffers van de nazi’s worden herdacht. Hij noemt dit respectloos. Het museum laat in een reactie weten wel degelijk een verband te leggen tussen nazi-kunst en de terreur en de Holocaust.

LEES OOK: Controversiële expo over nazi-Duitsland-design: Stedelijk Museum ‘s Hertogenbosch ziet ‘t wel zitten

De actievoerders hebben nog een paar foto’s van de naziterreur en de holocaust aan het museum aangeboden. Zoals de nazi-expo nu is gepland, zullen die namelijk ontbreken – ze zijn niet ‘mooi’ genoeg. En juist dat deugt volgens de antifascisten van geen kant. Als een museum als dit hakenkruizen of naziposters gaat ophangen betekent dat bewondering – en dat kan absoluut niet. Daar horen bij nazisme altijd de terreur en de holocaust bij. Want dat is de essentie van het nazisme.
De rondleiding eindigde bij de oude synagoge, waar de plaquettes voor de 293 onschuldige Nederlanders hangen, die volgens de nazi’s als misdaad hadden begaan dat ze misschien wel ‘joods’ waren.
En ja hoor: daar tegenover wil het Design  Museum een nazi-expositie houden, compleet met hakenkruizen en SS-tekens. Heel goed bedacht en volgens de antifascisten met maar één laaghartige reden: om op te vallen. Over de rug van vermoorde verzetsmensen holocaustslachtoffers… heel fijngevoelig…