Skip to main content

Positie Rusland omtrent Israël-Palestina

By 30 november 2023december 2nd, 2023Laatste nieuws

Commentaar AFVN: vanuit de EU vindt er een ongekende censuur plaats. Dat belemmert de vrijheid van pers, Russische media als Sputnik en RT zijn bv. niet of heel lastig te bereiken en ander nieuws bereikt de reguliere media niet of nauwelijks.  Fascistische en populistische bewegingen kunnen hierdoor veel makkelijker vrij spel krijgen en de gevolgen zijn zichtbaar: de historische overwinning van de Sovjet-Unie destijds met de geallieerden wordt onderworpen aan historische revisionisme wat openlijk plaatsvind en de weg vrijmaakt voor fascisme.

Persbericht over de ontmoeting van minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov met een groep ministers van Buitenlandse Zaken van Arabische en Islamitische landen en de secretaris-generaal van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking

Op 21 november had minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in Moskou een ontmoeting met de ministers van Buitenlandse Zaken van Arabische en moslimlanden – Faisal bin Farhan Al Saud uit Saoedi-Arabië, Sameh Shoukri uit Egypte, Retno Marsudi uit Indonesië, Ayman Safadi uit Jordanië en Riyad al-Maliki uit Palestina en secretaris-generaal van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) Hissein Brahim Taha. Zij zijn leden van het comité dat op 11 november in Riyad werd opgericht tijdens de gezamenlijke noodtop van de Arabische Liga en de OIC over de situatie in Gaza.

De bijeenkomst bestond uit een gedetailleerde gedachtewisseling en een uitgebreide analyse van de situatie in de zone van het Palestijns-Israëlische conflict. Deze ongekende escalatie van geweld heeft al geresulteerd in meer dan 12.000 Palestijnse en 1.400 Israëlische slachtoffers.

Na alle vormen van terrorisme resoluut te hebben veroordeeld, benadrukten de deelnemers dat het onaanvaardbaar is om dit kwaad te bestrijden door middel van collectieve bestraffing of het willekeurige gebruik van geweld tegen civiele voorzieningen, wat in strijd is met de Verdragen van Genève.

De deelnemers bevestigden de overeenkomsten in de aanpak van Rusland en de landen van de Arabisch-islamitische gemeenschap om deze crisis te boven te komen, en spraken hun gezamenlijke steun uit voor het zo snel mogelijk bereiken van een duurzaam staakt-het-vuren, het beschermen van burgers, het respecteren van het internationaal humanitair recht, het openen van humanitaire corridors, het voortzetten van de evacuaties uit de Gazastrook en het bevrijden van gijzelaars.

De deelnemers benadrukten ook dat er krachtige gecoördineerde maatregelen moeten worden genomen om een duurzame vrede tussen Palestina en Israël tot stand te brengen. Zij benadrukten in dit verband dat er geen alternatief is voor de alomvattende politieke oplossing van het Palestijnse probleem op basis van de desbetreffende besluiten van de VN en het Arabische vredesinitiatief. Zij onderstreepten dat de internationale inspanningen moeten worden opgevoerd om de voorwaarden te scheppen voor vooruitgang in de onderhandelingen tussen de partijen. Deze onderhandelingen moeten leiden tot de vorming van een onafhankelijke Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, die in vrede en veiligheid naast Israël bestaat.

De deelnemers kwamen overeen hun acties te coördineren om zo spoedig mogelijk tot een alomvattende regeling in het Midden-Oosten te komen. Met dit doel voor ogen keurden ze een schema goed voor toekomstige contacten tussen hun ministeries van Buitenlandse Zaken, onder meer in de VN en via de Russische mechanismen voor samenwerking met de Arabische Liga en de OIC.