Skip to main content

Politieke situatie in de Corona-crisis

Hoewel we in veel Europese landen, ondanks corona-beperkingen, indrukwekkende vormen van herdenking van de 75e verjaardag van de bevrijding, de Dag van de Overwinning, hebben kunnen ervaren, moeten we er momenteel op letten dat rechtse tendensen het politieke leven in Europa blijven beïnvloeden.

We zijn bezorgd dat sommige regeringen de gelegenheid van de pandemie gebruiken om antidemocratische machtsstructuren op te zetten, die zelfs na het einde van de Corona-maatregelen het bestaan ​​van democratische rechten en vrijheden bedreigen. De Hongaarse regering krijgt noodbevoegdheden die haar in staat zullen stellen haar plannen ten uitvoer te leggen tegen de democratisch gelegitimeerde oppositie, regionale overheden en burgemeesters. Terwijl de beperkingen op antifascistische herdenkingsevenementen overal werden opgelegd, gerechtvaardigd door gezondheidsrisico’s, verwijderde het gemeentebestuur in Praag tegelijkertijd het Konev-monument.

In alle Europese landen zien we dat de Corona-maatregelen ertoe hebben geleid dat arbeiders en werknemers lonen hebben verloren. Kleine bedrijven, vooral in het toerisme, lijden enorme verliezen, terwijl culturele werkers in alle sectoren met persoonlijke ondergang worden geconfronteerd. Er is al hulp aangekondigd voor multinationale bedrijven. Als Europa echter niet door deze pandemie onherstelbare schade zal lijden, hebben we een beleid nodig dat de belangen van de mensen van dit continent herkenbaar dient en niet alleen een herverdeling is om grote bedrijven te redden.

bron: jungeWelt

De onvrede die uit deze problemen voortvloeit, wordt in verschillende landen gebruikt door rechtse populisten en complottheoretici, niet alleen om te protesteren tegen de medisch verstandige maatregelen, maar ook om het gezag van regeringen te ondermijnen. In Italië proberen Matteo Salvini en zijn Lega te profiteren van de ontevredenheid van mensen in minder getroffen regio’s. In Duitsland waarschuwen antifascisten al voor “ideologische samenzweringen van samenzweringen”. Hier mobiliseren de AfD en andere extreemrechtse groepen – samen met “bezorgde burgers” – om tegen de Corona-maatregelen op te trekken. Tijdens deze acties was er herhaaldelijk geweld door neonazi’s en hooligans tegen politieagenten zoals in Chemnitz, Dortmund of Pirna.

bron: NPO

Bij dergelijke ontwikkelingen wordt steeds meer vergeten wie de grootste slachtoffers zijn van de Corona-pandemie in Europa, namelijk de vluchtelingen die samengepropt zitten, bijvoorbeeld op de Griekse eilanden of in overvolle overgangsinstellingen. Terwijl alle burgers worden opgeroepen om “afstand” te bewaren, moeten de vluchtelingen leven onder omstandigheden waarin infectie bijna onvermijdelijk is. Tegelijkertijd verwijten racistische propaganda hen de verspreiding van het coronavirus.

Het antifascisme bewijst zichzelf vandaag door op te staan ​​tegen de rechts-populistische samenzweringstheorieën en door de zwakste slachtoffers van deze Corona-crisis te helpen. De FIR en haar aangesloten federaties komen op voor internationale samenwerking, die samen vooruitgang mogelijk maken in de strijd tegen het Corona-virus, b.v. door de ontwikkeling van vaccins of medische hulp in bijzonder getroffen landen.