Skip to main content

OPROEP ‘Herdenken nazi’s en SS’ers Ysselsteyn onaanvaardbaar’

By 26 september 2020oktober 13th, 2020nazibegraafplaats, Ysselsteyn
AMSTERDAM/PARIJS, 24 sept. 2020 – Het herdenken van nazisoldaten en SS’ers op nazikerkhof Ysselsteyn (Venray) door de Duitse ambassadeur op 15 november in het 75ste bevrijdingsjaar is onaanvaardbaar. Dat stellen organisaties, nabestaanden van verzetsmensen en Joodse overlevenden van de naziterreur en de Holocaust.

De Duitse ambassadeur Kremp op Ysselsteyn in nov 2014

Op herdenk nazis niet.petities.nl  is vandaag daarom een petitie gestart die aan de ambassadeur zal worden aangeboden. De oproep komt van o.m. opperrabijn Rafaël Evers uit Düsseldorf, nazi-jagers zoals Serge en Beate Klarsfeld uit Parijs en leden van de federatie van Europese verzetsgroepen, de FIR.

Kruis van Anton van Dijk, oorlogsmisdadiger

Uit Nederland gaat het om organisaties, oud-verzetsmensen en hun nabestaanden van de Amersfoortse AFVN-BvA, rapporteur nazisme Arthur Graaff, het Comité van Waakzaamheid en AFA Fryslân. Zij stellen: ‘Dit is de meest schuldige, racistische en antisemitische plek van Nederland’.

Zij roepen de ambassadeur Dirk Brengelmann op om voorgoed te stoppen met herdenkingen op die begraafplaats.  Al twintig jaar vindt deze herdenking plaats.Dat zal dit jaar wederom op Volkstrauertag 15 november gebeuren, de Duitse dodendag. Al eerder protesteerden Joodse media zoals The Times of Israël en Nederlanders tegen deze herdenking als prof. Loonstein uit Amsterdam en de em. bisschop van Roermond, Mgr. Wiertz

Overzicht van de enorme begraafplaats, 38 ha, grootste van West-Europa

Ysselsteyn is met 38 ha verreweg de grootste nazibegraafplaats van West-Europa. (De Sovjets beslisten WO-II in Oost-Europa met 10 miljoen gesneuvelde nazisoldaten, zelf verloren ze zeker 27 miljoen mensen). Er liggen bijna 32.000 nazidaders, SS’ers, beulen en verraders zoals Julius Dettmann, de SS’er uit Amsterdam die Anne Frank liet arresteren en de executie van Johannes Post in Haarlem leidde. Antoine van Dijk, SS-majoor en politiecommissaris van Nijmegen, ging zelf de straat op bij de razzia’s op alle 500 Joden en roofde hun kostbaarheden. De eerste Nederlandse vrijwilliger bij de SS, Willem Heubel, ligt er. Ook liggen er gruwelijke folteraars zoals Anne-Jannes Elsinga uit Groningen, Ernst Knorr of Arthur Thomsen uit Arnhem, ‘de beul van de Veluwezoom’.

 

LINKS NAAR ENKELE GRAVEN, MET FOTO’S:

______________________

Arthur Graaff, hier tijdens een interview op Al Jazeera in sept. 2019

Neonazi’s herdenken ook op deze begraafplaats