Skip to main content

Oproep aan 250 professoren, historici en leraren :

By 29 april 2020oktober 13th, 2020Doorgeplaatst, Ingezonden, Opiniestuk, Tweede wereldoorlog

Protesteer tegen geschiedvervalsing door comité 4-5 mei

Nationaal monument op de Dam
1940

In dit 75ste jaar van de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog is het hoog tijd dat een ernstige verdraaiing en vervalsing van de geschiedenis wordt rechtgezet. Dat is allereerst het misbruik van de dodenherdenking op 4 mei op de Dam voor politieke doeleinden.

Het monument is van het Nederlandse volk, en door ons allen betaald. Het is uitdrukkelijk alleen bedoeld voor de slachtoffers van het nazisme, fascisme en racisme uit WO-II. Achterop hebben de makers dan ook de ‘gebruiksaanwijzing’ in steen laten beitelen: 1940 en…. 1945. En geen dag later…

Maar het comité 4 en 5 mei onder leiding van Gerdi Verbeet stoort zich daar totaal niet aan. Historici zitten daar dan ook niet in. Wél militairen die graag de stuitende en massale oorlogsmisdaden in Indonesië tussen 1945 en 1950 van hun collega’s willen verdoezelen. Maar die periode mag nu juist niet van het monument zelf….
Dit misbruik door het comité valt niet uit te leggen aan leerlingen of studenten.

1945

Definitie stilzwijgend veranderd
Het comité rommelt maar wat aan. Geschiedenis telt niet voor het comité, en al helemaal niet waarheidsgetrouwe geschiedenis. Er zit dan ook geen enkele historicus  in het comité – het is een politiek orgaan.

Maar er is iets ergers: vorig jaar heeft het comité stilzwijgend de definitie van ‘herdachten’ veranderd.
En die is nu zo gesteld dat ook alle hier gestorven vijanden, nazi’s, SS’ers, collaborateurs en verraders eronder vallen. Absurd en onbegrijpelijk… maar het is echt zo.

De nieuwe definitie luidt:
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.https://www.4en5mei.nl/herdenken-en-vieren/veelgestelde-vragen/achtergrondinformatie-herdenken/wie-herdenken-we

Siemens 1942
Siemens 2020

Nog enkele pijnlijke details: voorzitter Verbeet is commissaris van uitgerekend Siemens, een bedrijf dat zelfs fabrieken in concentratiekampen had, zoals in Ravensbrück en zelfs in Auschwitz… daar stierven honderden dwangarbeiders en Joden, ook uit Nederland. Uit onderzoek blijkt bovendien dat de huidige herdenking en viering mede gefinancierd worden door Siemens Nederland..


Het comité plaatst ook nog een nazibegraafplaats Ysselsteyn op een lijst van ‘erebegraafplaatsen’. Daar ligt o.m. SS’ers Julius Dettmann, die Anne Frank liet deporteren… Als er neonazistische of fascistische probelemen opduiken, blijft het comité doodstil, zoals bij de protesten tegen de verkoop van antisemitische boeken door Bol.com (die verwijderde begin april 300 van die titels van zijn site).


Protesteer daarom tegen het comité en de huidige dodenherdenking.

Stuur Gerdi Verbeet een mailtje, met een CC naar ons:
De het svp vandaag nog! Het is zo weer 4 mei!
fpamsterdam@yahoo.com.

Voor het gemak hier een standaardtekst – maar stuur haar alles wat u beter acht…:
gerdi.verbeet@4en5mei.nl; fpamsterdam@yahoo.com


Ik protesteer als historicus/leraar tegen het herdenken van doden van ná WO-II op de Dam op 4 mei!Dank
Mede namens Oud-verzetsstrijders en Antifascisten
Com. van Waakzaamheid, antifascisten Stg. Ned. Ereschulden, mensenrechten voor Indonesische oorlogsslachtoffers,
AFA Fryslân, antifascisten De Grauwe Eeuw, actiegroep tegen kolonialisme
Geen4meivoormij, actiegroep tegen ‘foute’ herdenking Nat. Rapp. Nazisme, Fascisme en Racisme
VVN-BvA, antifascisten, Essen (D)
Féd. Int. des Résistants, koepel van vm. verzetsorgs, Berlijn


INFO: Arthur Graaff
06 2704 7728