Skip to main content

Opnieuw een regering met fascistische deelname!

Centrum- en extreemrechts gaan hand in hand om Andalusië te veranderen. Naast de Oekraïne is er opnieuw een regeringsdeelname van een fascistische partij (FOX) in het Spaanse Andalusie.

bron: Freenet

SEVILLA – Bij de autonome verkiezingen van Andalusië op 2 december 2018 bleek dat de socialistische PSOE wat betreft het aantal stemmen voor een partij weliswaar won. De politieke formatie van de binnenkort voormalige regiopremier Susana Díaz wist echter niet genoeg stemmen te krijgen en geen coalitie aan te gaan om opnieuw 4 jaar Andalusië te besturen. Na bijna 40 jaar zal Andalusië nu een centrum- en extreemrechtse regering gaan krijgen.

Na veel weken discussiëren en onderhandelen is er eindelijk een overeenkomst bereikt tussen de centrumrechts partijen Partido Popular (PP) en Ciudadanos (C’s) en de nieuwe extreemrechtse partij VOX wiens 12 zetels nodig zijn voor de PP en C’s om genoeg zetels te hebben voor een regering.

bron: Spanje vandaag

Het is voor het eerst dat een politieke formatie een samenwerking aangaat met een extreemrechts partij in Spanje. VOX zal geen onderdeel zijn van de regering en zal geen regionale ministers hebben of enige inspraak hebben maar de stemmen van VOX zijn voor de PP en C’s wel belangrijk.

Gedurende de gesprekken die sinds 2 december 2018 gevoerd werden waren het Juan Manuel (Juanma) Moreno van de PP en Francisco Serrano van VOX die meerdere keren bij elkaar kwamen om afspraken te maken waarbij het nieuws over en weer ging tussen alle hoop is verloren voor een pact, de presentatie van VOX van 90 extreme punten voor verandering tot uiteindelijk een overeenkomst.

De derde partij is Ciudadanos met Juan Marín als regionale leider van C’s. Deze oranje gekleurde partij wist eerder al een overeenkomst met de Partido popular te bereiken en zo de weg vrij te maken voor een “cambio politico” in Andalusië. In die afspraken is opgenomen dat Juanma Moreno van de PP de nieuwe regiopremier zou worden en dat Ciudadanos met Marta Bosquet het parlement van Andalusië zou gaan leiden als voorzitter.

Samen hebben deze drie partijen nu een coalitie gevormd om 59 zetels te hebben, 4 meer dan wat nodig is voor een meerderheid van 55 zetels in het parlement in Andalusië. Het gaat om 26 zetels van de PP, 21 zetels van C’s en 12 zetels van VOX.

Dankzij de overeenkomst tussen PP en C’s en PP met VOX (want C’s zegt dat ze niet met VOX hebben gesproken en dat ook niet zullen doen) is het de eerste keer in 36 jaar tijd en na 10 ambtstermijnen van de socialisten dat de conservatieve Partido Popular aan de macht komt, in dit geval gesteund door de centrumrechts Ciudadanos partij en de extreemrechts VOX-partij.