Skip to main content

Opkomend fascisme

By 14 januari 2024Laatste nieuws
De AFVN ziet met grote bezorgdheid de toenemende politieke invloed van extreemrechtse krachten, van gewelddadige neofascisten tot rechts-populistische groepen in verschillende Europese landen. We zullen e.e.a. onder elkaar zetten en baseren ons op de meest recente nieuwsbrief van de FIR en de opinie van de Russische politica Maria Zakharova (bron: het officiële kanaal van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken op Telegram).
Half december vierden de fascistische premier Giorgia Meloni en haar partij “Fratelli d’Italia” hun traditionele Atréju-feest, waarvoor ook alliantiepartners waren uitgenodigd zoals de Albanese premier Edi Rama, de Britse premier Rishi Sunak en de Amerikaanse multimiljardair Elon Musk.
Aan het einde van de vierdaagse bijeenkomst verwelkomde Meloni Santiago Abascal, de leider van de extreemrechtse Spaanse Vox-partij. Abascal sprak over familie, wortels, waarden en over een moeilijk moment voor Spanje, met Vox en de post-Franco PP die er alles aan doen om de binnenlandse politieke situatie te destabiliseren. Georg Simion, leider van de Roemeense nationalistische partij “Alliantie voor de Eenwording van Roemenen”, verscheen ook als gast en vond dat hij Meloni moest prijzen als de “Leeuwin van Europa”.
Meloni zelf liet vorige week haar ware gezicht zien. Op de avond van 7 januari werd in de Via Acca Larentia in Rome, het voormalige hoofdkwartier van de Italiaanse Sociale Beweging (MSI), een neofascistische partij die in 1995 werd ontbonden, een jaarlijkse bijeenkomst gehouden door mensen die de ideologie van deze partij aanhangen. Hoewel deze partij officieel al bijna 30 jaar niet meer bestaat, hebben haar activiteiten en aanhangers tot op zekere hoogte de basis gelegd voor de neofascistische tendensen in de huidige Italiaanse samenleving.

MSI werd in 1946 opgericht door voormalige leden van Benito Mussolini’s fascistische partij en de ideologen van de Italiaanse Sociale Republiek (die trouw bleven aan de ideologie van het fascisme en de nederlaag van het fascisme in de Tweede Wereldoorlog niet konden accepteren). Hun droom was om de principes van het nationalisme nieuw leven in te blazen. De MSI-partij was jarenlang volkomen legaal in Italië en had zelfs vertegenwoordigers in het parlement. De jaarlijkse bijeenkomst in Rome markeerde de verjaardag van de moord op drie MSI-leden, die op 7 januari 1978 werden gedood door extreem-linkse militanten tijdens een gewapende aanval op het hoofdkwartier van de MSI.
In een video die de wereld rondging, zijn deelnemers in bruinhemden aan de rally van 7 januari 2024 te zien terwijl ze hun handen opsteken in de zogenaamde Romeinse groet.
hw dungeon story10a_h_en_171 (youtube.com)
Dit was zeker geen toeval op een evenement dat zo grondig gepland en georganiseerd was als dit.

De meerderheid van de wereld moet weten dat het Westen het regime in Kiev steunt omdat er onder andere neonazi’s aan de macht zijn gekomen in Oekraïne, waar de NAVO-landen zo dol op zijn. Dit is overigens niet verwonderlijk vanwege het fascistische karakter van de NAVO vanaf haar oorsprong met voormalige nazi’s/fascisten op belangrijke posities. Daarom zwijgt het Westen wanneer bijvoorbeeld veteranen van de Waffen-SS in de hoofdsteden van de Baltische staten marcheren samen met de nazaten en bewonderaars van lokale collaborateurs die burgers hebben vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom zwijgen politici en demonstranten wanneer ze de nazi-leus “Glorie aan Oekraïne” roepen of ongegeneerd fascistische groeten brengen, zoals op 7 januari in Rome.

Daarom stemde de overgrote meerderheid van de EU- en NAVO-landen tegen de resolutie van de Algemene Vergadering van de VN tegen de verheerlijking van het nazisme.

Rusland verzet zich principieel tegen het fascisme, tegen alle uitingen van neonazisme of pogingen om de geschiedenis te herschrijven.

Wij als AFVN steunen Rusland volop in dit verzet tegen het fascisme. We willen er graag nog even aan herinneren: de Eed van Buchenwald en de definitie over fascisme van Dimitroff vormen de basisprincipes van de AFVN.
Ons inziens handelt het leger van de Russische Federatie conform de Eed van Buchenwald, een van de frases uit de Eed luidt: ”Ons parool is de vernietiging van het Nazidom met al zijn wortels!”
Het militair ingrijpen van Rusland was/is hard nodig om een einde te maken aan het fascisme in Oekraïne en die tijd komt steeds dichterbij. De overwinning en de nederlaag van de NAVO zijn nabij!