Skip to main content

Ook Duitse Jodenraad wijst herdenking op nazibegraafplaats Venray-Ysselsteyn af

By 22 oktober 2020oktober 26th, 2020nazibegraafplaats, Revisionisme, Ysselsteyn

AMSTERDAM, 22 okt. 2020 – Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft de Duitse ambassadeur in Nederland, Dirk Brengelmann, gevraagd om de Nederlandse locatie van de Duitse dodenherdenking in Nederland te verplaatsen van de enorme nazibegraafplaats Venray-Ysselsteyn. Het overkoepelend orgaan van de Duitse Joden, de zg. Zentralrat in Berlijn steunt dit verzoek.

Sinds half september loopt al een petitie tegen deze herdenking op 15 november in het 75ste bevrijdingsjaar. Dit petitie is gestart omdat daar veel grote nazi-oorlogsmisdadigers, beulen en Nederlandse verraders liggen. Hier ligt o.m. SS-luitenant Julius Dettmann, die Anne Frank en haar familie liet deporteren, en die het commando had over de executie van de grootste Nederlandse verzetsman, Johannes Post. Ysselsteyn is met 28 ha de grootste nazibegraafplaats van Europa en degene die het dichtst bij Duitsland ligt.

De oproep kreeg al steun van de Nederlandse opperrabbijnen Jacobs en Evers, van nazi-jagers als Serge en Beate Klarsfeld in Parijs, van Joodse gemeenten, diverse verzetsorganisaties zoals de Fed. van Europese Verzetsbewegingen FIR in Berlijn en 200 historici en publicisten De petitie werd opgezet door Arthur Graaff, antifascist, zoon van een gedecoreerd verzetsman.

https://herdenknazisniet.petities.nl/.

Het CJO noemt Ysselsteyn ‘uiterst pijnlijk en onbegrijpelijk’. “Het CJO verzoekt u daarom om de herdenking vanaf nu op een andere plek te houden. Een plaats, die niet het gevoel geeft dat de grootste misdadigers van de recente geschiedenis, vereerd worden,” aldus Eddo Verdoner, voorzitter van het CJO.

Ysselsteyn telt ruim 31.000 nazisoldaten, SS’ers en Nederlandse Jodenjagers, beulen en verraders. Zij zijn gevallen in vrijwel alle gemeenten in Nederland, die deze doen niet wilden behouden. Uit Amsterdam liggen er bijv. 600. Hier liggen ook gruwelijke beulen zoals de Duitsers en dr Ernst Knorr, Arthur Thomsen, Ernst Wehner en de foute Nijmeegse politiecommissaris Anton van Dijk, die alle 500 Joden uit zijn stad liet wegvoeren.

In een brief aan Brengelmann stelt het CJO:

“Het Centraal Joods Overleg, de koepel van Joodse organisaties in Nederland, begrijpt het belang van deze dag, maar niet op deze plek. De Volkstrauertag is er voor alle slachtoffers, burgers en militairen, uit alle oorlogen. Het probleem is echter dat deze herdenking in Nederland plaats heeft op een begraafplaats waar bijna uitsluitend Duitse soldaten, SS’rs en Nederlandse oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog liggen (31511 van de 35198 graven).
Daaronder bevinden zich mensen, die zwaar hebben huisgehouden onder de Joodse bevolking van Nederland en het verzet. Door als herdenkingsplek Ysselsteyn te nemen, worden feitelijk de daders van de donkerste periode van de Duitse geschiedenis herdacht. In Duitsland kiest men dikwijls een ander soort plaats. Zo wordt de herdenking in Berlijn in de Bondsdag en bij het graf van Joodse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog gehouden.”

De datum 15 november is de dag van de Duitse dodenherdenking. Tot het jaar 2000 gebeurde die Duitse herdenking in Nederland niet op Ysselsteyn. Doorgaans nemen burgemeester, de commissaris van de koning in Limburg en andere officials en hoge militairen ook deel aan de herdenking, leggen er kransen en de militairen salueren. Nazaten  verzetsmensen vinden vooral dat onverdraaglijk. Petitieschrijver Arthur Graaff wijst erop dat zijn vader drie jaar nazigevangene was en een oom van hem in Dachau is omgebracht en dat het goed mogelijk is dat er nazisoldaten op Ysselsteyn liggen die zijn vader of oom arresteerden en wegvoerden.

Het stoort Graaff bijzonder dat op de websites van de nazibegraafplaats of in het bezoekerscentrum niets over Jodenvervolging of andere oorlogsmisdaden staat. ‘Deze worden volledig doodgezwegen. Ook in een nieuw schoolboekje over WO-II dat ze net hebben uitgegeven. Woorden als ‘holocaust’ of ‘dader’ komen daar niet in voor, net zomin als ‘oorlogsmisdadiger. Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.’ (ZIE BIJLAGE)

Vredeseducatie_Doeboek_schets_NL_05_12_2019_Geheel def

Graaff wijst erop dat de digitale vorm van de herdenking die op YouTube moet komen. even onacceptabel is als de werkelijke. ‘Het plan is om een dag tevoren toch kransen op Ysselsteyn te leggen en die dan te videoën. Dat is natuurlijk ook totaal niet de bedoeling en we zullen YouTube benaderen om dit onmogelijk te maken. Iedere krans is daar volkomen fout, maar vooral die van de gemeente Venray, de provincie Limburg en Duitse en Nederlandse militairen. Die militairen doen dat ook al tijdens de Vierdaagse, als ze toch in de buurt zijn. Alle herdenkingen daar moeten voor eens en voor altijd stoppen.’