Skip to main content

‘Onbekende Kinderen’ met laatste trein uit kamp Westerbork

By 25 juni 2017januari 4th, 2018Communistisch verzet, Fascisme, Laatste nieuws

Lous werd samen met 51 andere ‘onbekende kinderen’ naar Bergen-Belsen gedeporteerd.

Op zondag 25 juni 2017 vertelt Lous Steenhuis-Hoepelman over haar ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Na verraad komt Lous als 3-jarig meisje in kamp Westerbork aan. Hier komt ze, samen met 51 andere kinderen, op een lijst van ‘onbekende kinderen’ terecht.

Lous Steenhuis-Hoepelman is op 16 mei 1941 geboren in Amsterdam. Haar ouders zijn lid van de communistische partij en nemen bij het uitbreken van de oorlog direct deel aan het verzet. In 1942 wordt het te gevaarlijk en moet het gezin onderduiken. Lous wordt bij een halfbroer van haar vader ondergebracht. Lous haar vader wordt in onderduik verraden en via kamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd, waar hij in februari 1943 wordt vermoord.

Lous wordt zelf ook verraden en komt via de gevangenis op de Weteringschans terecht in kamp Westerbork. In kamp Westerbork komt ze zonder vastgestelde naam en zonder papieren terecht in het weeshuis. Haar naam wordt samen met 51 andere kinderen genoteerd op een lijst van ‘onbekende kinderen’. In 1944 worden alle 51 ‘onbekende kinderen’ naar Bergen-Belsen en later naar Theresienstadt gedeporteerd. In dit kamp maakt Lous op 8 mei 1945 de bevrijding door de Russen mee. Ook de moeder van Lous heeft de oorlog overleefd. Op aanraden van het Rode Kruis wordt Lous vlak na de oorlog voor een jaar naar Zwitserland naar een kinderhuis ergens in de bergen gestuurd om aan te sterken.

Over de groep weeskinderen is een boek van Daphne Meijer getiteld; Onbekende Kinderen. De laatste trein uit Westerbork. De weeskinderen waren veelal zonder hun ouders opgepakt van hun onderduikadressen. Van de meesten van hen was de identiteit niet geheel duidelijk. Op de transportlijsten van hun reis staan zij aangeduid als Gruppe Unbekannte Kinder. Na de oorlog groeiden deze ‘Onbekende Kinderen’ op bij getraumatiseerde ouders, in pleeggezinnen of in Joodse kindertehuizen.

Na afloop van haar vertelling, die begint om 14.00 uur op zondag  25 juni aanstaande in het museum van Kamp Westerbork, beantwoordt Lous Steenhuis-Hoepelman graag vragen uit het publiek. De toegang voor de lezing is bij de entree voor het museum inbegrepen. Het boek Onbekende Kinderen. De laatste trein uit Westerbork is te koop voor €10,00 in de winkel van het museum.