Skip to main content

Oekraïne: Steun de strijd van arbeiders voor arbeids- en vakbondsrechten

bron: LabourStart

(English below)
Op 19 juli 2022 heeft het Oekraïense parlement wetsontwerp 5371 aangenomen, waarbij de arbeidsrechten voor 94% van de Oekraïense werknemers worden afgeschaft.
Deze wet voert een extreme liberalisering van de arbeidsverhoudingen in, discrimineert de werknemers van alle micro-, kleine en middelgrote ondernemingen en ontneemt hen arbeids- en vakbondsbescherming.
De vakbonden van Oekraïne hebben zich twee jaar lang actief verzet tegen de bevordering van dit tegen de arbeiders gerichte wetsontwerp.

Ondanks talrijke waarschuwingen van het Internationaal Verbond van Vakverenigingen, het Europees Verbond van Vakverenigingen en de Internationale Arbeidsorganisatie met betrekking tot de inconsistentie van dit wetsontwerp met de beginselen en normen van de Europese wetgeving, de IAO-verdragen en de conclusies van wetenschappers en deskundigen, heeft het parlement van Oekraïne het toch aangenomen.

De aanneming van een dergelijke wet zal onder meer tot gevolg hebben dat de rechten van werknemers op grote schaal worden geschonden en dat de meest gekwalificeerde economisch actieve bevolkingsgroepen uit Oekraïne zullen wegtrekken. De situatie wordt gecompliceerd door de bloedige oorlog die de Russische agressor tegen het Oekraïense volk is begonnen.

Noot van de redactie: De bloedige oorlog is begonnen met de USA coupe in 2014 op de Maidan. Direct erna gevolgd door het Oekrainse Bandera fascisme op alle ministeries en gevolgd door het vermoorden van 14.000 Russische sprekende Oekrainers uit de Donbas. Volgens Dimitroff is het fascisme de “openlijke terroristische dictatuur van de meest reactionaire en meest agressieve groepen van het financierskapitaal. Het fascisme stelt zich ten doel, om binnen het land de organisaties van de arbeidersklasse te vernietigen, alle progressieve krachten te wurgen en naar buiten toe de veroveringsoorlog om de wereldheerschappij voor te bereiden en te ontketenen. Deze doeleinden probeert het fascisme te bereiken met terreurmethoden en sociale demagogie.”

 

bron: LabourStart