Skip to main content

‘Nijmegen, laat herdenking ‘nazi-kerkhof’ stoppen’

Laat Vierdaagse-deelnemers van de Duitse Bundeswehr niet langer vanuit Nijmegen een herdenking houden op de begraafplaats in Ysselsteyn. Die oproep deed Arthur Graaff van de vereniging van Oud-verzetsstrijders en antifascisten (AFVN.nl) in het stadhuis van Nijmegen.

bron: De Gelderlander

Hij noemt het kerkhof een ‘nazibegraafplaats’ omdat er ruim 30.000 nazi’s, SS’ers en ‘foute’ Nederlanders begraven liggen. Hij begrijpt dan ook niet dat er al jaren Bundeswehr-soldaten vanuit de Vierdaagse naar het Noord-Limburgse plaatsje (gemeente Venray) gaan, er een krans leggen en eervol salueren. Eerder probeerde hij al tevergeefs om via het bestuur van de Vierdaagse de herdenking te verbieden. Volgens marsleider Henny Sackers kan hij echter deelnemers niet opdragen wat ze in hun vrije tijd wel en niet kunnen doen.

Graaff probeert het nu via het Nijmeegse stadsbestuur, die bijvoorbeeld een beroep zou kunnen doen op de Duitse minister van Defensie.

Op de begraafplaats ligt onder anderen de Nijmeegse politiecommissaris Anton van Dijk. Graaf: ,,Hij was Jodenjager en leidde de deportatie van de 500 vermoorde Nijmeegse Joden. Hij is waarschijnlijk de grootste misdadiger uit de Nijmeegse geschiedenis.’’

Met dit voorbeeld hoopt hij dat Nijmegen zich in wil zetten de herdenking te stoppen.