Skip to main content

Nee tegen bezuinigingen, ontbindt de NAVO!

De huidige kapitalistische heersende klasse (waar de Nederlandse staat onderdeel van is) spendeert miljarden aan oorlogsvoering in Oekraïne met vele duizenden doden tot gevolg. Nederland is lid van de oorlogsmachine, de NAVO en spendeert miljarden aan deze misdadige organisatie.

De NOS publiceerde schandalige propaganda waarin de NAVO wordt opgehemeld als zijnde een organisatie voor de vrede wat natuurlijk een gotspe is. 

NAVO 75 jaar (nos.nl)

Daarnaast steunt Nederland de staat Israël (en is daarmee medeplichtig aan de genocide op de Palestijnen) en is er een groot aantal Nederlandse troepen dat zich in het buitenland bevindt (volstrekt tegen de principes van het handvest van de VN).

Al deze verspilde miljarden zorgen voor onnoemelijk veel leed en het gaat ook nog eens ten koste van onze welvaart. We zien al lange tijd dat de regering bezig is met het doorvoeren van bezuinigingen, bijvoorbeeld op de zorg en op de cultuur en we zullen daar nog even wat dieper op ingaan aangezien het op dit moment in de actualiteit is. Het kabinet heeft namelijk besloten om flink wat bezuinigingen door te voeren op de cultuursector en het gevolg is dat vele culturele instanties en ensembles geen subsidie meer ontvangen van het rijk en het argument is telkens dat er niet genoeg geld zou zijn wat natuurlijk klinkklare nonsens is.

We hebben verder te maken met sancties tegen Rusland die als een boemerang terugslaan op de Nederlandse economie waardoor de prijzen van de levensbehoeften blijven stijgen.

Om nog even terug te komen op cultuur: cultuur is heel belangrijk in een samenleving. Cultuur (muziek, kunst etc) brengt mensen bij elkaar en brengt een gevoel van samenzijn voort, muziek/kunst en cultuur verbindt. Het geeft een land zijn ware identiteit en het geeft kleur aan de bevolking.

We willen als AFVN de cultuursector en eenieder die cultuur een warm hart toedraagt oproepen om massaal in verzet te komen tegen de bezuinigingen en tegen oorlog (en fascisme) en voor vrede. Eis van de regering dat ze alle bezuinigingen op cultuur die het kabinet sinds 2010 heeft doorgevoerd onmiddellijk terugdraait.

En om de vrede dichterbij te brengen zijn de volgende eisen cruciaal: 

– stop alle wapenleveranties aan Oekraïne

– een einde aan de sancties tegen Rusland

– alle Amerikaanse en Nederlandse troepen die zich in het buitenland bevinden terugtrekken

– Nederland uit de NAVO, de NAVO uit Nederland nu!