Skip to main content

Nazihandel groeit sterk volgens VPRO-serie ‘Nicolaas op oorlogspad’

HILVERSUM, 12 april 2018 – De particuliere handel in nazispullen groeit sterk, zo stelt de VPRO-documentairemaker Nicolaas  Veul. Hij zei dat gisteravond tegen Jeroen Pauw bij de presentatie van zijn documentaireserie VPRO’s ‘Nicolaas op oorlogspad’. Deze serie loopt tot en met 3 mei.

Foto: Een SA-dolk gevonden op 12 april 2018 met opschrift ‘Alles für Deutschland”, vraagprijs € 850, aangeboden vanuit Duitsland. Nazidolken en spullen met hakenkruizen zijn op Marktplaats verboden, maar dat verbod wordt niet goed gehandhaafd. De dolk heeft uiteraard hakenkruis.

De stijging baart de AFVN-Bond van Antifascisten ernstige zorgen. Ook dit voorjaar voert de bond weer actie tegen deze handel, o.m. tegen  de nazibeurzen in Huizen, Duiven en Houten en tegen Marktplaats. Ook merkt de bond dat het aanbod uit Duitsland groeit, vooral in Duiven dat vlakbij Duitsland ligt.
De bond wil dat gemeenten met nazibeurzen via hun algemene plaatselijke verordening handel in spullen met hakenkruizen verbieden. In Duiven is al overleg met de gemeente.

De bond vreest dat de handel in deze spullen tot acceptatie en gewenning eraan leidt en ook geschiedvervalsing in de hand werkt De handelaren weigeren stelselmatig de gruwelen van de nazi’s te benoemen, zo stelt de bond.  Bij alle advertenties zoals op Marktplaats, mijden de zij altijd termen als ‘nazi’, ‘holocaust’,  ‘Jodenvervolging’, ‘vergassing’ en ‘SS’ en spreken uitsluitend in positieve termen. SS-spullen worden meestal aangeboden met de code-aaanduiding ‘XX’.

Na de eerste actie tegen Marktplaats in 2013 in samenwerkign met Kassa, daalde het aanbod op Marktplaats van 3.200 nazi-artikelen snel naar 1.500. Intussen is volgens de antifascisten het aanbod op Marktplaats weer opgelopen tot 3.000 artikelen.

Door de acties had Marktplaats strengere regels opgesteld, waaronder een totaalverbod op alle voorwerpen met hakenkruizen. Militaria | Tweede Wereldoorlog | Duitsland – Marktplaats.nl

De handhaving is echter verslapt, vindt de bond, die pleit voor het afschaffen van de betroffen rubriek ‘Verzamelen – Militaria – Twee Wereldoorlog – Duits’. http://help.marktplaats.nl/help/veiligheid/regels_en_beleid/i/uitleg-aanstootgevend-materiaal

Beschrijvingen bij advertenties op Marktplaats (verzamelen – Militaria – Tweede Wereldoorlog – Duits:

Over een soldijboekje voor € 899:
“Hierbij wordt aangeboden een uitzonderlijke, vrijwel unieke documentenset met betrekking tot een uiteindelijke stabsfeldwebel der feldgendarmerie welke als trouwe politieagent voor-en tijdens het derde rijk diende en uiteindelijk… ”

Over een nazidolk van de SA voor € 850:
“Sa insignia and silvered eagle/swastika set into the rosewood grip. Top and lower crossguards show some minute dimples…”

Over een vlaggenstok van € 800:
“Aangeboden zeer mooie vlaggenstok met fahnenspits en bandolier ….”

Over fotoboeken van een nazi-Wehrmachtseregant die nog in Nederland vocht, vraagprijs € 725:
“Hierbij wordt aangeboden twee uitzonderlijk mooie fotoalbums met betrekking tot een uiteindelijke Unteroffizier…”

Bij een helm van de Luftwaffe van € 750:
“Mooie tweekleur camo op naam (2x) met deels zichtbare decal….”

Over een kijker van € 3750:
“Optische kwaliteit is uitstekend: volkomen duidelijk presentatie, scherp contrast, kristalhelder beeld.”

Een nazi-legerontvanger van € 2395:
“Deze mooie Duitse leger ontvanger Torn EB uit 1938 is compleet en werkend.”