Skip to main content

Nazi-jagers Klarsfelds steunen actie tegen bezoek Bundeswehr aan nazibegraafplaats Ysselsteyn

By 10 juli 2018Laatste nieuws, Pers

PARIJS, 5 juli 2018 – De nazi-jagers Beate en Serge Klarsfeld steunen een actie tegen bezoek van de Bundeswehr aan nazibegraafplaats Ysselsteyn (Venray). Daar liggen 31.000 nazidoden, SS’ers en Nederlandse verraders, en op 16 juli wil de Bundeswehr daar met 600 man kransen gaan leggen en voor de doden salueren.

De Klarsfelds hebben vandaag aan de Duitse minister van defensie Ursula von der Leyen (attm) een brief geschreven, net als twee Nederlandse en twee Duitse organisaties. In20122 was Beate Klarsfeld kandidaat voor het presidentschap van Duitsland.

De Klarsfelds staan bekend als volhardende nazi-jagers. Beate Klarsfeld werd op slag beroemd in 1968 toen zij in het Duitse parlement de Duitse president van toen, Kurt Kiesinger, een oorvijg gaf omdat hij lid van de nazipartij was geweest. Zij en haar man voerden vele acties om verborgen nazi’s op te sporen en te laten berechten, o.m. de Franse collaborateur en nazibeul Klaus Barbie.

De Nederlandse en Duitse antifascistische organisaties zijn hier uitdrukkelijk tegen, omdat er op de begraafplaats ook grote oorlogsmisdadigers liggen. Onder hen nazibeulen en executeurs van vele honderden Nederlandse verzetsmensen, Jodenjagers, en Nederlandse SS’ers en collaborateurs, kampbewakers van Vught en Westerbork, en foute Nederlandse politiemensen.

Eén van de oorlogsmisdadigers s de Jodenjager en politiecommissaris van Nijmegen, Antonie van Dijk, die zelf meeging op Jodenjacht en medeverantwoordelijk is voor de moord op de 500 Nijmeegse Joden. Ook de eerste Nederlandse vrijwllige SS’er, Willem Heubel, ligt hier. er liggen ook honderden nazibeulen en hoge nazimilitairen, vaak dragers van specifieke nazi-eretekens. Ysselsteyn wordt mede daarom onregelmatig bezocht door neonazi’s.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Beate_Klarsfeld

De Bundeswehr brengt dit bezoek aan Ysselsteyn naar nu blijkt al enkele jaren achtereen. Zij doen dat tijdens hun deelname aan de Vierdaagse op hun vrije dag, omdat Ysselsteyn (gem. Venray)  daar vlakbij ligt. De laatste jaren nemen de Duitsers ook militairen van andere nationaliteiten mee naar Ysselsteyn, daaronder de Nederlanders, Britten, Amerikanen, Fransen, en Noren. Een Noors officier heeft aan de Nederlandse AFVN-Bond van Antifascisten bevestigd dat hij zal gaan.

De andere organisaties die bezwaar maken zijn het Comité van Waakzaamheid tegen Herlevend Fascisme uit Amsterdam, de Duitse Vereinigung der Verfolgten des Naziregimes uit Berlijn en de internationale federatie van verzetsstrijders FIR, ook in Berlijn. Al eerder maakten Joodse organisaties zoals federatief Joods Nederland bezwaar tegen officiële ceremoniële bezoeken van Duitsers aan Ysselsteyn.
_____________________________