Waarom kan die nazi-expo in Den Bosch niet?
Omdat die simpelweg neonazistisch is. Sterre Lindhout schreef erover in de Volkskrant twee weken terug, maar vermeldde niet dat aan de overkant de oude synagoge met het holocaustmonument van Den Bosch ligt. Als je op 6 meter daarvandaan hakenkruizen gaat ophangen, moet er toch iets ernstig mis met je zijn…
bron: KRAPUUL door Arthur Graaff, antifascist 1 oktober 2019
Directeur De Rijk van de expositie maakte vorig jaar ook al een fout bij de opzet: ‘vormgeving’ was volgens hem ‘cruciaal’ voor het ‘succes’ van het nazisme. Alleen: geen enkele historicus onderschrijft dat en De Rijk bagatelliseert zo de naziterreur. Propaganda, redevoeringen – dát gebruikten ze, maar voor alles geweld, zo schrijft bijvoorbeeld William Shirer in zijn standaardwerk ‘The Rise and Fall of the Third Reich’, al in 1959. Vóór de oorlog had hij als correspondent in Berlijn Hitler en de nazi’s zelf nog meegemaakt.
Volgens directeur De Rijk – feiten spreken hem niet zo aan – is dit de eerste keer dat er over nazivormgeving een expositie was. Onjuist, of wellicht een leugen: in 2001 was die er al in Keulen, en later dat jaar in Hannover onder de titel ‘Schön, Ordentlich. Deutsch. Design im Nationalsozialismus’. Vorig jaar stond er verder 11 maanden lang in het Europees parlement een expositie getiteld ‘State of Deception: The Power of Nazi Propaganda’ van het US Holocaust Memorial Museum. Geen woord over die exposities van De Rijk. Hij is ook niet in Brussel geweest.
Er staat in Den Bosch nu ook een dressoir van Hitler… Verleidde hij met dat geheime wapen het Duitse volk? Bedreigde hij ze ermee – ‘Ik stop je in mijn dressoir!’…? Of kun je de nazi’s alleen begrijpen als je hun dressoirs ‘ervaart’? Er ligt zelfs een machinegeweer: dat is totaal geen vormgeving, want daar geldt de Designwet 3F: Form follows function… zo’n wapen is puur functioneel en bezit geen enkele vorm van ‘design’. Die spullen op deze plek zijn daardoor louter neonazistische verheerlijking, net als de echte nazivlaggen – die kent iedereen immers allang. En natuurlijk drie-, vierhonderd hakenkruizen. Fijn!
Directeur De Rijk zei pas ook tegen Duitse media zoals het ZDF dat hij nazivormgeving ‘prachtig’ vindt – zacht gezegd nogal tendentieus, vooral omdat De Rijk eerder al zei dat Auschwitz ‘design’ is… Pardon? En waarom kon die expositie niet in kamp Vught (6 km verderop) of in het Verzetsmuseum Amsterdam, waar de context probleemloos antinazi is? Geen reactie van directeur De Rijk…
Het NIK, de grootste Joodse groepering in Nederland, heeft op 5 augustus in de Volkskrant al ernstig bezwaar gemaakt tegen deze expositie mede vanwege de pijnlijkheid en de ligging – geen reactie van directeur De Rijk. De AFVN-Bond van Antifascisten protesteert al sinds vorig jaar, en kreeg steun van 15 andere groepen, zoals het Comité van Waakzaamheid, de CJB, van de beroemde Frans-Joodse nazi-jagers Serge en Beate Klarsfeld uit Parijs, en o.m. van de schrijfster Chaja Polak en journalist en Menten-jager Hans Knoop. Maar geen reactie van directeur De Rijk.
De AFVN-BvA organiseerde op 20 juli in Den Bosch een WO-II-tour als protest en hield samen met de CJB een demonstratie op de openingsdag, zondag 8 september, plus een wake. Geen reactie van directeur De Rijk. Deze wake is afgelopen twee zaterdagen (inderdaad, sabbat…) herhaald, er werden bloemen gelegd bij het holocaustmonument. Enkele voorbijgangers en bezoekers bracht het zien van het monument tot tranen… en dat alles terwijl extreem rechts en antisemitisme groeien. Ook daarop geen reactie van directeur De Rijk. De grootste krant van Europa, de Bildzeitung, veroordeelt de expositie. Geen reactie van….een week terug al tranen, afgelopen zaterdag weer..Maar geen reactie…
Hoe lang blijft directeur De Rijk nog mensen pijn doen met zijn grievende en neonazistische expositie?
Rafael Evers, Opperabbijn, Düsseldorf
Hans Knoop, journalist en Menten-jager. Antwerpen
Arthur Graaff, AFVN-BvA, Bussum, campagneleider ‘Geen nazi-expo Den Bosch’