Skip to main content

Nazaten van verzetsmensen aan ambassades: hou militairen van Vierdaagse weg van SS-begraafplaats

By 18 mei 2018mei 21st, 2018Laatste nieuws

NIJMEGEN, 18 mei 2018 – ‘Hou militaire deelnemers aan de Vierdaagse weg van SS-begraafplaats Ysselsteyn.’

Dat is het dringende verzoek dat de AFVN-Bond van Antifascisten namens nazaten van verzetsmensen heeft gericht aan de ambassades van enkele landen. De bond heeft daarbij de steun van de Europese koepel van oud-verzetsorganisaties de Fédération Internationale des Résistants en van de antifascistische Duitse Vereinigung von Verfolgten des Naziregimes VVN-BvA. Eerder al verklaarde aan Joodse organisatie als Federatief Jooods Nederland zich tegenstander van het houden van herdenkingen op Ysselsteyn in welke vorm dan ook.

Zoals bekend, wil de delegatie van de Bundeswehr aan de Vierdaagse de gelegenheid volgens de organisaties ‘misbruiken’ om de enorme nazi- en SS-begraafplaats Ysselsteyn in Venray te bezoeken en de nazidoden daar te eren. Sinds enkele jaren hebben de Duitsers ook Britse, Franse, Nederlandse en andere deelnemende militairen verleid om mee te doen. De bond betreurt ernstig dat deze voormalige ‘geallieerden’, die ooit op leven en dood streden tegen de gruwelijke naziterreur en Holocaust, nu kransen willen leggen bij deze ‘moordenaren en verraders’.

Dat doen zij niet in burger, zo blijkt uit persverslagen, maar in vol tenue, en leggen daar kransen en salueren dan voor de vele duizenden zware oorlogsmisdadigers, nazibeulen, moordenaren, Jodenjagers en zware Nederlandse verraders die daar liggen. Volgens de bond is dit een zware belediging aan de 20.000 vermoorde verzetsmensen – die de bond specifiek vertegenwoordigt, maar ook van alle andere Nederlandse oorlogsslachtoffers.

In totaal verloor Nederland volgens het NIOD tijdens de Tweede Wereldoorlog 250.000 mensen, oftewel zo’n 1.000 per week in die vijf jaar oorlog. Daarbij inbegrepen zijn de 105.000 Nederlandse Joden. Op Ysselsteyn liggen naar schatting 6.000 SS-ers, die net als de Wehrmachtsoldaten medeverantwoordelijk zijn voor de Holocaust.

De bond vindt het vooral voor de Nijmeegse organisatoren ‘uiterst pijnlijk’,  dat de Bundeswehr al enkele jaren de gastvrijheid van de organisatie ‘misbruikt’. Op Ysselsteyn liggen ook enkele zware Nederlandse verraders en oorlogsmisdadigers. Onder hen nota bene ook de Nijmeegse politiecommissaris Anton  van Dijk, die tevens lid van de SS was, en die persoonlijk de straat op ging om Joden op te sporen en uit hun huizen te halen. Dat niet alleen, maar deze man kwam dan de volgende dag terug om hun waardevolle bezittingen te roven. Als Van Dijk liggen er op Ysselsteyn volgens de bond ‘vele duizenden’ zware