Skip to main content

MOSKOU, 14 juni – duidelijk vredesvoorstel vanuit Moskou

By 14 juni 2024juni 25th, 2024Laatste nieuws

MOSKOU, 14 juni – RIA Novosti, Viktor Zhdanov, Michail Katkov.  De president kondigde aan diplomaten nieuwe vredesinitiatieven over het Oekraïense conflict aan.  Moskou is klaar voor een dialoog met welk land dan ook, zolang het maar geen imitatie is van het schikkingsproces, maar een gedetailleerd gesprek.  Lees over de voorwaarden die Rusland naar voren brengt in het RIA Novosti-materiaal.

Onveranderlijke positie

Vanaf de eerste dagen van de speciale militaire operatie heeft Moskou opties geboden voor een diplomatieke oplossing voor de Oekraïense crisis.  “Wij hebben altijd naar vrede gestreefd”, benadrukte Poetin.
Het Westen negeert echter de Russische belangen en staat Kiev niet toe een dialoog met Rusland aan te gaan.

“Het ziet er gewoon idioot uit.  Aan de ene kant is het hun verboden om met ons te onderhandelen, maar ze roepen ons op om te onderhandelen en laten zelfs doorschemeren dat we weigeren te onderhandelen”, aldus de president.

Een volledige terugkeer naar de veiligheidsvoorstellen voor 2021-2022 is niet mogelijk, maar de basisprincipes blijven ongewijzigd, voegde hij eraan toe.

Tijdens een uitgebreide raad van bestuur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in november 2021 sprak Poetin een fundamentele voorwaarde uit: de NAVO zou haar militaire infrastructuur terugbrengen naar de posities van 1997. Het was dat jaar dat Moskou en de Noord-Atlantische Alliantie de Stichtingsakte ondertekenden, wat aangeeft dat  ze beschouwden elkaar niet als tegenstanders en creëerden “een mechanisme voor overleg, coördinatie en gezamenlijke actie.”  Maar al in 1999 sloten Hongarije, Polen en Tsjechië zich aan bij de NAVO.  In 2004 – Bulgarije, Letland, Litouwen, Roemenië, Slowakije, Slovenië en Estland, in 2009 – Albanië en Kroatië, in 2017 – Montenegro, en in 2020 – Noord-Macedonië.
Er zijn nu dertig landen in het westerse militaire blok – en het ‘opendeurbeleid’ gaat door.

Duidelijke voorwaarden

De president benadrukte dat het onmogelijk is de Oekraïense crisis op te lossen zonder een eerlijke dialoog met Rusland.
En hij stelde een eis: de volledige terugtrekking van de Oekraïense strijdkrachten uit de DPR-, LPR-, Cherson- en Zaporozhye-regio’s en de weigering om zich bij de NAVO aan te sluiten.  Hierna zal Moskou onmiddellijk het vuur staken en de onderhandelingen beginnen.
Het Kremlin verwacht dat Kiev op eigen kracht tot dit besluit zal komen, op basis van nationale belangen, en niet op ‘order van het Westen’.
En we hebben het niet over het bevriezen van het conflict, zoals sommige westerse leiders zouden willen, maar over de volledige stopzetting ervan.  Het principiële standpunt van Moskou, zo herhaalde Poetin, is de neutrale, niet-gebonden en kernwapenvrije status van Oekraïne, de demilitarisering en denazificatie ervan.
Moskou heeft iemand uit Kiev om mee te onderhandelen.  Verwijzend naar de fundamentele wet van Oekraïne verduidelijkte de president dat de Verchovna Rada legitiem blijft in Oekraïne.  En de legitimiteit van Zelenski kan met geen enkele truc worden hersteld.

Afspraken over Oekraïne moeten worden vastgelegd in internationale verdragen.  Zij zullen de status van de regio’s Krim, Sebastopol, DPR, LPR, Zaporozhye en Cherson als Russische regio’s consolideren.  En geen sancties.
“Rusland roept op om de tragische bladzijde van de geschiedenis om te slaan en de betrekkingen met Oekraïne en Europa geleidelijk te herstellen”, zei Poetin.
Als Kiev en het Westen weigeren, zullen zij verantwoordelijk worden gehouden voor aanhoudend bloedvergieten.  En de voorwaarden van de schikking zullen veranderen.

‼️ Moskou is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid voor de mondiale stabiliteit en bevestigt zijn bereidheid om met alle landen te praten, voegde de president eraan toe.  Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei op zijn beurt dat de Russische diplomatie van het initiatief zal profiteren in de contacten met China en andere leden van de BRICS, de SCO, maar ook met de staten van Latijns-Amerika en Afrika.
In het algemeen, zo legde Poetin uit, moet er op het Euraziatische continent een nieuw systeem van collectieve veiligheid worden gecreëerd. ‼️

“Tegelijkertijd is het in de toekomst noodzakelijk om te werken aan een geleidelijke afbouw van de militaire aanwezigheid van externe machten in de Euraziatische regio”, verduidelijkte hij.

Landen en regio’s moeten zelf de samenwerkingsgebieden bepalen en een systeem van werkende instellingen, mechanismen en overeenkomsten opbouwen.  En de opkomende architectuur staat open voor alle Euraziatische staten, inclusief de NAVO-leden.

Tegelijkertijd is Rusland, zoals de president herhaaldelijk heeft benadrukt, bereid de betrekkingen met Europa te verbeteren en samen te werken.