Skip to main content

Molukkers maken demonstratie in Hilversum onmogelijk

By 21 november 2017januari 4th, 2018Indonesie 1945-1950, Pers

HILVERSUM, 21 NOV. 2017 – Illegale Molukse demonstranten, onder wie Satudarah-leden, hebben een legale demonstratie in Hilversum onmogelijk gemaakt. De AFVN-Bond van Antifascisten had formeel een demonstratie tegen het eren van KNIL-veteranen aangemeld en daarover uitvoerig met de burgemeester en de politie overlegd, die akkoord waren. Toch bleek bij aankomst van de ongeveer 20 demonstranten dat politiecoördinator Theo van de Berg ‘het overzicht niet had’, zoals hij zelf tegen de organisator zei.


De demonstranten hadden al een groep van 12 Molukse jongeren, in uniforme zwarte kleding met een geel logo, uit de trein zien stappen en ongehinderd langs de politie zien lopen, wat woordvoerder Arthur Graaff van de AFVN, die uit dezelfde trein stapte, aan de straatterreur van de NSB of de nazi’s deed denken.

Ook zagen de demonstranten een groep van ongeveer 50 volwassen mannen in het zwart met bivakmutsen, onder wie verslaggever Willem Dekker van het Nieuwsblad van het Noorden, die veel Molukse contacten heeft, leden van Satudarah herkende. Daarop wilden de demonstranten geen confrontatie riskeren. Voor zover bekend heeft de politie echter geen enkele Molukker aangehouden. De organisator van de demo gaat een formele klacht indienen bij de burgemeester van Hilversum en Defensie. Ook gaan zij minister Ollongren, die vandaag in de Tweede Kamer sprak over het hinderen van demonstraties, inlichten en verzoeken om strengere maatregelen tegen het verstoren van officiële demonstraties.

Het betroffen evenement was een formele ontvangst bij de inspecteur generaal der krijgsmacht in Hilversum. Molukse veteranen zien dit als een vorm van erkenning en eerherstel. De antifascisten wijzen erop, dat zij de meest actieve groep vormden tijdens de moorddadige onderdrukkende koloniale oorlog in Indië van 1945 tot 1950, en dat velen van hen direct betrokken waren bij standrechtelijke executies en andere oorlogsmisdaden. Veel Molukse KNIL-lers dienden ook onder de ergste Nederlandse oorlogsmisdadiger, kapitein Westerling, bekend als de ‘Slachter van Celebes’ wegens zijn standrechtelijke executies zonder vorm van proces. Deze werden vaak door Molukse KNIL-lers uitgevoerd.

De AFVN en drie andere mensenrechtengroepen, de stichting Comité Nederlands Ereschulden, het Comité van Waakzaamheid tegen Herlevend Fascisme en de actiegroep De Grauwe Eeuw, pleiten voor het berechten van de nog 2.500 in Nederland levende Indië-veteranen die bij oorlogsmisdaden betrokken zijn geweest. Zij verwijzen voor documentatie naar ‘De brandende kampongs van generaal Spoor’, de 800 pagina’s tellende studie van Defensiemedewerker en historicus dr. Rémy Limpach.

De vier organisaties wijzen het eren van de daders af, en pleiten voor aandacht en hulp aan de slachtoffers, de nabestaanden van de 150.000 doden die het Nederlandse leger en de KNIL in vijf jaar in Indië hebben gemaakt. Ook de ruim 3.000 ‘Indische’ dienstweigeraars verdienen volgens de vier amnestie.

De vier voelen zich verder bedrogen door de inspecteur-generaal, die hen een week terug desgevraagd garandeerde dat hij geen ondergeschikten van Westerling zou ontvangen. Op Radio 1 kwam vanmiddag echter een Molukse deelnemer van de ontvangst aan het woord, die erkende dat hij wél onder Westerling gediend had. Volgens de vier groepen heeft de inspecteur-generaal daardoor een oorlogsmisdadiger geëerd. Zij gaan hierover een bezwaarschrift aan defensie en de Tweede Kamer sturen.


Erehaag Molukse sympathisanten. foto: Jeroen de Jager / NOS

Zie ook: Demonstratie afgeblazen tegen eerherstel KNIL militairen