Skip to main content

Moet die nazi-expo in Den Bosch er wel komen?

By 29 juni 2019oktober 13th, 2020Doorgeplaatst, Nazi-Expo, nazi-tentoonstelling, Nazibeurs

Bron: Krapuul

Dit stuk werd door het Brabants Dagblad besteld, maar geweigerd. Het is onduidelijk waarom. Het gaat om een expositie van nazi-spullen in het Design Museum. Daartegen heeft een tiental organisaties grote bezwaren. Die zijn  kennelijk te groot voor het Brabants Dagblad… Oordeel zelf!

Gaat het lukken of niet? Komt er een expositie van nazispullen, pal tegenover de oude synagoge in Den Bosch? Intussen hebben twaalf Nederlandse organisaties zich tegen verklaard, plus twee uit het buitenland. Verder loopt er sinds vandaag een online petitie. Reden: de vereniging van oud-verzetsmensen vindt de plaats en de opzet niet kloppen en ziet ook totaal geen noodzaak voor deze tentoonstelling. Zij en hun medestanders vinden ook het vertonen van tientallen hakenkruizen in het Design Museum kwetsend, pal tegenover de oude synagoge.

door Arthur Graaff, woordvoerder AFVN-BvA, vereniging van antifascisten en oud-verzetstrijders

Afgelopen dinsdagavond was er een discussie over de geplande nazi-expositie expositie in de bibliotheek: ondanks de grote hitte toch een afgeladen zaal met ruim 100 mensen, plus mijn collega en ik. Halverwege de tweede helft vraagt van een jongeman van rond 25 aan mij: ‘Ik was laatst in oorlogsmuseum Overloon en ik zag daar een Duitse tank die ik mooi vind. Ben ik dan een nazi?’

Ik antwoordde: ‘Nee helemaal niet. Maar je kunt je wel afvragen waarom je ervoor kiest juist díe mooi te vinden, en wat er gebeurt als je die kant verder opgaat. Waar eindig je dan? Wil je dat?’ Voor alle duidelijkheid: we vinden onderzoek naar nazisme prima. Maar je moet daar wel mee oppassen.
We hebben flinke bedenkingen bij de uitgangspunten en ideeën van de directeur van het museum, Timo de Rijk.

Hij gaf in 2013 een interview aan de NRC en zei daarin over Auschwitz: “Apple is design, auto’s zijn design, zelfs Auschwitz is design. Grootschalig en efficiënt. Toegerust om zoveel mogelijk mensen uit te moorden.” Wij schrikken daarvan. Als je louter door die bril naar Auschwitz kijkt, heb je een gevaarlijke blinde vlek. Het gaat daar namelijk totaal niet om ‘design’.

Ook schijnt De Rijk weinig van de nazi’s te begrijpen, want ze waren helemaal niet efficiënt. Dom zeker niet, maar vooral Hitler was een geslepen chaoot die vooral in zijn eigen partij verdeeldheid uitbuitte. Naar buiten toe leek het allemaal heel glad.

De Rijk stelde ook dat de nazi’s aan de macht door het verlangen van het Duitse volk naar ‘Blut und Boden’. Onzin: de nazi’s kwamen aan de macht door hun grote machtshonger, hun meedogenloze methoden zoals de moord op hun eigen mensen in de ‘Nacht van de lange messen’.

Ze kregen het volk onder de duim met pure leugens, zoals dat de Rijksdagbrand door de communisten was aangestoken, volkomen gewetenloosheid dus. Ze boekten enkele successen zoals de oprichting van het ziekenfonds en de aanleg van snelwegen, maar kregen het volk eronder met hun knuppels, hun kampen en hun geheime politie. Duitsland veranderde vanaf maart 1933 in een zeer gevaarlijke politiestaat zonder oppositie.

Dinsdagavond sprak de directeur een paar maal over de ‘noodzaak’ voor deze expositie. Wij zien zijn noodzaak totaal niet. Hij vond dat we in Nederland niet voldoende begrijpen hoe de nazi’s aan de macht kwamen en waar dat toe leidde… wat hij al vaker zei. Hoe kun je dat met goed fatsoen hardop zeggen, op nog geen 10 kilometer van kamp Vught? Daar weet iedereen in Den Bosch ouder dan 12 van. En in 2018 heeft Den Bosch bijvoorbeeld een dodenboek met de namen van alle gevallenen uit WO-II gepubliceerd. Er zijn zeker 15 oorlogsmonumenten in de stad…. Wat gaat het Design Museum de Bosschenaren nu nog uitleggen over nazisme?

Met enkele historici onder onze aanhangers zijn we ervan overtuigd dat de nazi’s ongeacht hun symbolen in Duitsland toch hadden gewonnen en evenveel dood en verderf hadden gezaaid… al was hun symbool Donald Duck op een winterwortel geweest. Een nachtelijk bezoek van de Gestapo maakt nou eenmaal meer indruk dan duizend hakenkruizen.

We zijn ook verbaasd en teleurgesteld dat het niet is gelukt om in zes maanden een gesprek met de directeur te regelen. In januari bleef hij bijvoorbeeld opeens weg bij een geplande live radiodiscussie bij BNNVARA. Waarom wil de directeur onze bezwaren niet horen?

Afgelopen dinsdag zijn we met de actie ‘Stop nazi-expo Den Bosch’ gestart. We krijgen tot ons grote genoegen ook de steun van de beroemde Frans-Joodse nazi-jagers Serge en Beate Klarsfeld. Wat gaan we verder doen? We gaan door met onze actie. Wij starten vandaag op AFVN.nl een petitie tegen deze onnodige en voor velen van ons kwetsende nazitentoonstelling willen niet onnodig geconfronteerd worden met nazitekens.

We vinden het ook onbegrijpelijk dat de directeur dit doet pal tegenover de oude synagoge – dat is 6 meter van zijn voordeur. Zes meter…

Op zaterdag 20 juli om 14 uur doen we een antinazi-.O.-II-tour in Den Bosch. Daarbij gaan we langs enkele van de belangrijkste plekken in de stad: het verzetsmonument, plaatsen vanwaar veel Joodse medeburgers zijn gedeporteerd, plaatsen waar de nazi’s zaten en natuurlijk de oude synagoge met de plaquettes van de vermoorde stadgenoten. De tour duurt ongeveer vijf kwartier. Iedereen is welkom!

Medestanders o.m.
• Com. v. Waakzaamheid tegen Herlevend Fascisme
• AFA Fryslân
• Comm. Jongerenbeweging (CJB | voorwaarts.net)
• Féd. Internationale des Résistants, Berlijn (FIR.at)
• Beate Klarsfeld Foundation, Parijs
• AFVN
• NCPN
• Stem op een Vrouw
• EMMA Centrum
• University of Color
• Groningen Feminist Netwerk
• Left Life Maastricht
• SP Zaanstreek

Ik wil de nazi-expo stoppen, teken de petitie