Skip to main content

“Laffe Wehrmachtgeneraal Gersdorf durft oud-verzetsstrijders niet te ontmoeten” |”Onnodig, onbegrijpelijk en onbeschoft”

NIJMEGEN, 20 juli 2018 – “De Wehrmachtgeneraal Gersdorf durft oud-verzetsstrijders niet te ontmoeten. Hij durft wel vergezeld van 400 Wehrmacht-soldaten kransen te leggen op de enige nazibegraafplaats van Nederland, Ysselsteyn (Venray) waar 31.000 nazidoden en Nederlandse verraders liggen. Maar alleen in één kamer met drie van ons: da’s teveel voor deze grote oorlogsheld.”
Dat stellen de oud-verzetsstrijders en Joodse vertegenwoordigers die vandaag een gesprek met de generaal wilden over zijn bezoek aan de nazibegraafplaats maandag. Ze hebben op hun uitnodiging niets meer gehoord.

Zij noemen dat laf. “De generaal laat zich wel gladjes door een plaatselijk weekblad interviewen, waarbij hij de kern van ons bezwaar volkomen negeert. Dat is dat het eren van nazisoldaten, SS-ers en de 500 zware Nederlandse oorlogsmisdadigers stuitend en grievend is voor de nabestaanden – en bovendien ontgaat ons de noodzaak. Interesseert hem helemaal niets. We gaan aangifte doen tegen hem van Holocaustontkenning,” zo stelt woordvoerder Arthur Graaff van de antifascistische oud-verzetsstrijders.

Twee weken terug stuurde de bond een brandbrief aan de Duitse minister van defensie, met steun van de Europese koepel van verzetsstrijders FIR, een Duitse antifacsistische vereniging en de nazi-jagers Beate en Serge Klarsfeld uit Parijs. Ook op die oproep werd niet gereageerd. Vorig jaar kwam de Bundeswehr in het nieuws na schandalen over neonazistische activiteiten binnen het leger.
Aan het gesprek wilden meedoen prof mr Herman Loonstein, voorzitter van Federatief Joods Nederland, en de penningmeester en woordvoerder van de AFVN-Bond van Antifascistische Oud-verzetsstrijders.

“We weten nu waar de ‘Bundeswehrmacht’ voor staat,”zegt Graaff. “Voor ons is het nu nog duidelijker dat Ysselsteyn gesloten moet worden. Het wordt alleen maar misbruikt, dan weer door neonazi’s, nu weer door de Bundeswehrmacht en in november weer door de Duitse ambassadeur. Ook die gaat een Jodenjager als de politiecommissaris van Nijmegen, oorlogsmisdadiger Antonie van Dijk, weer staan eren. Onbegrijpelijk, onbeschoft en weerzinwekkend. We hebben nu met getracht iedereen redelijk te praten. Dat levert duidelijk niets op, zelfs het Nederlandse leger laat zich meezeulen om de hand aan de pet te brengen voor Nederlands SS-ers, verraders en oorlogsbeulen die daar liggen. Dan maar met andere middelen,” zegt de woordvoerder.
__________________