Skip to main content

Klacht tegen optreden gemeente en politie bij demonstratie tegen het eren KNIL veteranen-oorlogsmisdadigers

By 22 december 2017januari 4th, 2018Indonesie 1945-1950

Geachte burgemeester, wethouders en leden van de Raad.

Inzake  het volledig mislukken van onze AFVN  demonstratie op 21 nov 2017 – ondanks een gedegen voorbereiding, waarbij wij uitvoerig met generaal Van Griensven, inspecteur Nederlandse  strijdkrachten , uw ambtenaren en politie in overleg zijn getreden, wenden wij ons tot u.

Uw eerste opmerking bij de start van de laatste voorbereidingsbijeenkomst tegen onze organisator en woordvoerder, Arthur Graaff, luidde: ‘U hebt ons wel een hoop moeilijkheden bezorgd.’Het is goed om te stellen  dat wij wilden demonstreren tegen het eren van veteranen van het KNIL, van wie het gerede vermoeden bestaat dat zij ernstige oorlogsmisdadigers zijn, die echter in Nederland nooit berecht zijn. Wij hebben ons beschikbaar gesteld voor alle soorten overleg, en onze plannen en beweegreden op tafel gelegd. Niet wij hadden plannen voor moeilijkheden, maar de reactie van diverse Molukse groepen toen onze demo werd aangekondigd op diverse Molukse sites. U, burgemeester, en  uw ambtenaren en de politie hebben ons daarover uit eigen beweging geïnformeerd. Wij hebben  geen contact met hen opgenomen, en zijn niet door Molukkers benaderd. De dreigende berichten stonden op allerlei plekken zoals Twitter e.d..

Bij aankomst op de demonstratieplek bleek al een uur voor het begin, dat er een forse aanwezigheid van rond 50 tot 80 meest Molukse mannen in motorclub-kleding klaar stond bij de ingang: zonder vrouwen, kinderen of ouderen, zonder tassen of jassen, kortom: in gevechtstenue. Dit vormde een intimiderende groep, die aan uiterst agressieve uitstraling had. Bovendien bleek bij het uit de trein stappen op station Hollandse Rading, dat tegelijkertijd met onze voorlichter ook een groep van 12 Molukse jongeren uitstapte, allemaal gekleed in zwarte overalls met identieke gele logo’s. Wij wijzen er nog even op dat dit de kleuren van Satudarah zijn. Overigens is op hun  kleding de term Satudarah niet zichtbaar geweest.

Tot onze grote verrassing werden deze twee groepen volkomen ongemoeid gelaten, waarschijnlijk omdat de politie besefte dat hen aanpakken – wat uiteraard zou hebben gemoeten omdat zij een illegale demonstratie op touw hadden gezet specifiek om onze demonstratie te hinderen – tot  onrust zou hebben geleid.

We wijzen u erop dat hier in wezen hetzelfde gebeurde als bij Dokkum (Zwarte Piet): boze, in dit geval vermoedelijk deels criminele burgers wilden zich niet aan de wet houden en dwarsboomden op onwettige wijze onze uiting van onze mening. Zij schonden daarmee ons grondrecht.

Ondertussen worden er ook 2e Kamer vragen voorbereid.

Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wij hopen dat u die binnen  twee weken wilt geven.

Hoogachtend,

AFVN-BvA