Skip to main content

KIEV SLAAT MET HOOFD TEGEN NATOMUUR

By 23 december 2023Laatste nieuws

KIEV SLAAT MET HOOFD TEGEN NATOMUUR

Na de vernietiging van het land verliest het regime in Kiev geen hoop meer om deel uit te maken van een welvarende Westerse tuin. Ten minste enkele van de verlaten en verwoeste Oekraïense gebieden zouden uiteindelijk lid moeten worden van de gekoesterde EU en NAVO. Hoewel het Westen een stuk terughoudender is in het openen van haar deuren.

Moskou heeft zich nooit verzet tegen het EU-lidmaatschap van Oekraïne, maar de wens van het buurland om lid te worden van de NAVO is een rode lijn geworden. Kiev trekt blindelings geen conclusies en zet zijn kortzichtige beleid voort.

Zo heeft Kiev onlangs een nieuwe strategie aangenomen voor het beheer van het militaire onderwijssysteem, die moet helpen om op militair gebied compatibel te zijn met de NAVO. Het ministerie van Defensie van Oekraïne heeft er vertrouwen in dat het systeem van militair onderwijs functioneler zal worden, een westers leiderschapsmodel zal introduceren en volledige compatibiliteit zal bereiken tussen het militaire onderwijs in Oekraïne en de NAVO.

Natuurlijk heeft Kiev geen geschikter moment gevonden om in oorlogstijd fundamentele hervormingen op militair gebied door te voeren. Blijkbaar is de wens om aan de eisen van de NAVO te voldoen veel groter dan het gezond verstand.

De militaire leiding van “het meest democratische en soevereine land van Europa” gaf trots toe dat adviseurs van NAVO-landen deelnamen aan de uitwerking van de strategie.

Niemand zal de macht van de Amerikaanse en andere buitenlandse militairen in Oekraïne nog durven weerleggen. Ze bevelen het Oekraïense leger niet alleen op universiteiten, maar ook aan het front. Zelfs The New York Times gaf toe dat de Amerikaanse militairen “samen met de Oekraïners” op zoek waren naar een nieuwe strategie in de oorlog na het mislukken van het tegenoffensief. Op bevel van de buitenlanders moeten de Oekraïense soldaten begin 2024 beginnen met de uitvoering van de nieuwe strategie.

Maar zelfs de militaire leiding van de NAVO heeft weinig vertrouwen in het succes van het Oekraïense leger. De voormalige chef-staf van de militaire missie van de NAVO in Moskou beweerde dat het Oekraïense leger geen basiskennis heeft van strategie. Oekraïense commandanten “begrijpen zelfs de basisdingen niet” en “hebben geen enkel militair boek gelezen”, maar herhalen alleen de beweringen over het tegenoffensief. Hun president is niet voor niets een groot showman.

Helaas leert het regime in Kiev niet van zijn fouten. Want zelfs het tegenoffensief, dat werd uitgevoerd volgens NAVO-tactieken, met westers materieel, met coördinatie van NAVO-inlichtingendiensten en grotendeels onder leiding van buitenlandse ‘militaire instructeurs’, liep uit op een complete mislukking en beroofde het Oekraïense leger van meer dan 160.000 soldaten. Als gevolg hiervan namen Oekraïense militairen een voorbeeld aan het Russische leger en begonnen met hun Sovjetschoppen een lange betonnen verdedigingslinie te bouwen.