Skip to main content

Kentering bij herdenking Duitse begraafplaats in Ysselsteyn: geen kransen, wel vermelding van gruweldaden

By 23 november 2021november 25th, 2021Doorgeplaatst, nazibegraafplaats, Ysselsteyn

Opperrabbijn Binyomin Jacobs sprak voor het eerst tijdens de herdenking in Ysselsteyn. (bron: De Limburger / Leon Janssen)

Was er bij het leggen van kransen op Volkstrauertag sprake van verering van Nazi’s of juist niet? De immer terugkerende discussie hierover heeft nu geleid tot een aantal veranderingen bij de jaarlijkse herdenking op de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn.

Militairen en gezags­dragers uit binnen­ en buitenland legden vele jaren lang tijdens Volkstrauertag kransen op de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn.
Daar liggen oorlogsslachtoffers en ‘gewone’ Duitse (kind)soldaten uit vooral de Tweede Wereldoorlog begraven, maar ook vele nazi’s en andere oorlogsmisdadigers. Het leggen van kransen zou ook uitgelegd kunnen worden als een eerbetoon­ aan hen.
Na tientallen jaren is die ceremoniële handeling geschrapt.

Diverse opschriften en aankondigingen gaan veranderen. Zo is de foutieve aankondiging op het centrale punt van de begraafplaats al verdwenen.

Het is slechts een van de veran­deringen die bij de oorlogsbe­graafplaats zijn doorgevoerd en die er nog aan staan te komen.
Zo is een bord waarop stond aange­geven dat er in Ysselsteyn 32.000 ‘soldaten’ begraven zijn, weggehaald. Er liggen namelijk niet al­leen soldaten, maar ook NSB’ers, Nederlandse jodenvervolgers en burgerslachtoffers.
Volgend jaar komt er een ge­denksteen op de oorlogsbegraaf­plaats met een inscriptie die her­innert aan alle slachtoffers van de nationaalsocialistische vervolging in Nederland. Ook is een symposium gepland over Yssel­steyn als een plaats waar ook an­ders naar het oorlogsverleden gekeken wordt. Een nieuw bezoekerscentrum is al geopend.

Daar is een tentoonstelling te zien waar de lelijke kanten van de oorlog en oorlogsmisdaden voor het voetlicht komen. Er is dus duidelijk wat aan het veranderen bij de Duitse be­graafplaats die onder hoede staat van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge. Die voerde het afgelopen jaar samen met de Duitse ambassade gesprekken met onder anderen vertegen­woordigers van de joodse ge­meenschap in Nederland en oud­ minister Piet Hein Donner, pre­sident van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

En ook met opperrabbijn Binyomin Jacobs, die zich erg kritisch had uitgelaten over de herdenkingen op de Duitse begraafplaats, die hij een  verzamelbak van onder meer SS-­tuig’ noemde. Mede ge­voed door de acties van antifas­cist Arthur Graaff die te pas en te onpas tekeer gaat tegen de her­denkingen. Jacobs sprak 14 no­vember tijdens de jaarlijkse her­denking, een primeur, over de gruweldaden uit de oorlog, waar­ bij hij aangaf dat van vergeten en vergeven geen sprake  kan zijn.

Zie ook de zeer actuele film over het fascisme ca. 20 jaar geleden uitgebracht door de AFVN als eerbetoon aan de oprichters Henk en Alie van Luttikhuizen, oud-verzetsstrijders en tot de Praagse Lente van 1968 lid van de CPN.

Maar net als Donner en de nieu­we Duitse ambassadeur Cyrill Nunn, vindt hij dat Ysselsteyn kan bijdragen om het niet weer te laten gebeuren.
Of op z’n Duits: Nie wieder!