Skip to main content

Kamp Amersfoort schrapt na protest eerbetoon aan ‘SS-bewonderaar’ Armando

AMERSFOORT, 19 april 2019 – Kamp Amersfoort schrapt het geplande eerbetoon aan ‘SS-bewonderaar’ en schrijver-schilder Armando aanstaande zondag. Dat heeft directeur Willermien Meershoek laten vandaag per mail laten weten.

Enkele organisaties op initiatief van de AFVN-Bond van Antifascisten hadden daar heftig bezwaar tegen gemaakt. Zij achten Armando een ‘SS-bewonderaar’.


De SS’ers: Nederlandse vrijwilligers in de Tweede Wereldoorlog (Armando en Sleutelaar) (1967)

De geïnterviewden geven zelfs op ‘negers’ af.  Bij de verschijning van het boek ontstonden er ook heftige protesten, onder meer in de ex-verzetskrant Vrij Nederland. De twee auteurs procedeerden tegen de krant, maar verloren.

“De geïnterviewden verheerlijken het hele boek door continu de oud-SS ers te laten beweren dat zij zich geen enkele oorlogsmisdaad hebben begaan. En de twee auteurs nemen nergens in het boek afstand daarvan, ook niet in de recentste editie van 2012′, zegt  Arthur Graaff van de bond.

Hij wijst erop dat er ook aantoonbare feitelijke fouten in het boek staan, zoals dat Nederland met 25.000 man de meeste buitenlandse leden van de SS zou hebben geleverd. Dat zijn echter de Letten, met 41.000 man.
De AFVN heeft dit ook aangekaart bij de uitgever, de Bezige Bij in Amsterdam, die nog niet gereageerd heeft.
(Zie voor een eenvoudig overzicht  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Waffen-SS_divisions

Ook stellen de schrijvers in hun voorwoord dat de SS het meest succesvolle legeronderdeel was. Het boek blijkt opgedragen aan ene Dick, die een neef van Armando was en lid van de SS.

Op het schutblad voorin het boek staat een citaat van de voormalige bondskanselier van Duitsland, Konrad Adenauer uit 1953: ‘Die Waffen-SS waren Soldaten als alle andere auch’; en ‘(…)das die Waffen-SS kein Juden erschossen hat.’

De AFVN-BvA is blij met het schrappen van dit eerbetoon maar wil nog in gesprek met de leiding van het kamp om herhaling van dit soort voorvallen te voorkomen.
Kamp Amersfoort mag nooit aan geschiedsvervalsing doen zoals Armando. 
De vermoorde en overlevende verzetshelden van  Kamp Amersfoort hebben zich voor het vrije woord ingezet en zich tegen  fascisme geweerd, zodat wij vandaag in vrijheid kunnen leven. 

Twee ooms van A.Graaff van de bond hebben in het kamp gezeten en één van hen, Christiaan Graaff, een Amersfoorter, is door de SS in Dachau vermoord, vlak voor de bevrijding in april 1945.

In het verlengde van het besluit om de herdenking van Armando in Kamp Amersfoort te annuleren roepen wij de gemeenteraad van Amersfoort op, de werken van Armando niet in en buiten Kamp Amersfoort onder te brengen. 
________________________________
Info Hein van Kasbergen secretaris. AFVN/BvA 06-5425 0492
Arthur Graaff  06- 2704 7728

Overigens voert de AFVN-BvA actie voor een ‘ZUIVERE 4 MEI’ waarbij alleen slachtoffers uit WO-II worden herdacht.

bron:
@boekenbal Jerry Hormone over De SS’ers – Hans Sleutelaar & Armando