Skip to main content

Johnson ontvangt neonazigroep van de Azov-brigade in het Britse parlement

By 8 juni 2024juni 10th, 2024Laatste nieuws

Voormalig premier Boris Johnson heeft een delegatie van de Oekraïense neonazi-brigade Azov ontvangen in het Britse parlement. Johnson zei: “Mijn boodschap aan u is eenvoudig. Dank aan de helden van de Azov Brigade dat ze ons vanavond vereren met hun aanwezigheid.” De Russische ambassade in Londen veroordeelde het incident als een teken van groeiend antisemitisme in het Verenigd Koninkrijk. Dit is niet de eerste keer dat fascisten uit de Tweede Wereldoorlog verheerlijkt worden, tot helden gemaakt in het Westen. Afgelopen september werd een voormalige strijder van de SS “Galicia” divisie als held geëerd in het Canadese parlement. We spraken met de Britse journalist Martin Jay, die dit incident beschrijft als een “schandvlek op de Britse geschiedenis”.

Komplett ignoriert: Johnson hofiert Neonazi-Gruppe des Asow-Bataillons im britischen Parlament (youtube.com)

Commentaar AFVN:

De nazi’ s verstoppen zich niet meer omdat de bron van het fascisme kapitalisme heet en in tijden van crisis altijd het fascisme van stal haalt om haar eigendommen en macht te beschermen tegen de werkende klasse.
Eigenlijk kun je stellen dat het fascisme in Europa deels ondergronds is gegaan na de nederlaag met de geallieerden waar de Sovjet- Unie met 75 % slagkracht her grootste aandeel had en 25 miljoen slachtoffers kende.
Het is schaamteloos en schandelijk dat alle gedenktekens aan de helden van het Rode Leger in Oost-Europa met name in Oekraïne en de Baltische Staten worden opgeblazen of vernield. Bandera de Oekraïense fascist in WO – 2 die duizenden Joden en verzetsstrijders vermoordde wordt in Oekraïne als een held vereerd en standbeelden opgericht zonder enige afkeuring van Nederland of de EU.
In dat kader past ook de speech van een Oekraïense fascistische veteraan in het Canadese parlement onlangs. De gebeurtenis in het Brits parlement (met de Azov brigade) loopt hier naadloos in over. De uitsluiting van Rusland bij de herdenking in Normandië ook.
Deze voorbeelden wijzen erop dat de geschiedschrijving tegen het fascisme wordt herschreven en de fascisten de nieuwe verzetsstrijders zijn geworden in 1940-1945.