Skip to main content

Initiatief Internationaal Gerechtshof

By 7 januari 2024januari 11th, 2024Laatste nieuws

Zuid-Afrika heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een zaak aangespannen tegen Israël. Het beschuldigt de Israëlische regering van een genocide tegen het Palestijnse volk in Gaza.
De hoorzittingen vinden plaats op 11 en 12 januari. Zuid-Afrika staat niet alleen. De presidenten of andere staatsfunctionarissen van Algerije, Bangladesh, Bolivia, Colombia, Cuba, Egypte, Honduras, Iran, Irak, Jordanië, Libië, Maleisië, Namibië, Pakistan, Syrië, Turkije, Tunesië en Venezuela – allemaal staten die het Genocideverdrag ondertekenden – hebben volgens het verzoekschrift de acties van Israël als genocide omschreven of ernaar verwezen. Zij zouden Zuid-Afrika’s zaak voor het Internationaal Gerechtshof kunnen steunen.  Maleisië, Turkije, Bolivia, Nicaragua, de Malediven, Venezuela, Namibië, Jordanië, Marokko, Iran, Bangladesh, Pakistan, Saudi-Arabië en Brazilië hebben zich aangesloten.
Wij zijn als AFVN van opvatting dat dit een zeer positieve ontwikkeling is en wereldwijd is er steeds meer verzet tegen Israël en in solidariteit met de Palestijnen.
We willen er ook even op wijzen dat wij als AFVN in 2006 bij het protest betrokken waren tegen Madeleine Albright toen zij een lezing kwam geven in Amsterdam en we hebben haar toen ook geconfronteerd. Albright vertelde met een ijskoud gezicht tijdens een interview dat zij het ”de prijs wel waard vond” om een half miljoen kinderen in Irak om te laten komen als gevolg van de sancties.
Het is nu van groot belang om massale druk uit te oefenen want aan het geweld moet een einde komen. Op 11 en 12 januari zal er een demonstratie plaatsvinden bij het ICJ in Den Haag als steunbetuiging aan de zaak van Zuid-Afrika. Beide demonstraties beginnen om 9:00 uur. Wij steunen als AFVN dit initiatief van harte en we willen iedereen oproepen om dit bericht zoveel mogelijk te verspreiden. We willen alle vredesgroepen, alle vredesactivisten oproepen om hier massaal naartoe te gaan.