Skip to main content

In Memoriam: Freddie Dekker-Oversteegen (1925–2018)

Vandaag 5 september bereikte ons het droevige bericht dat Freddie Dekker-Oversteegen is overleden. Zij zat samen met haar zus Truus Menger en Hannie Schaft in het communistisch verzet. Ieder jaar was zij aanwezig op de herdenking van Jan Bonekamp. Haar aanwezigheid gaf ons een geweldige inspiratie. Zij was nog even strijdvaardig en uitgesproken als destijds, toen ze zich als 14-jarige bij het verzet aansloot.

Op de voorgrond treden tijdens de herdenking deed ze niet. Maar tijdens het samenzijn voorafgaand en na afloop van de herdenkingen kon ze uitgesproken zijn. Trots liet ze de onderscheiding zien die ze in 2014 voor haar communistisch verzetswerk kreeg. En het identiteitsbewijs van de Politieke Opsporingsdienst, waarvoor ze na de bevrijding achter verraders en collaborateurs aan ging.

Als op tv tijdens de plechtigheid op de Waalsdorpervlakte de presentator de waarden van ‘democratie en vrijheid’ memoreerde, dan voegde ze daar met eigen woorden aan toe: ‘En het socialisme. Ze vergeten ook altijd het socialisme.’ Na het horen van het Wilhelmus had ze graag de Internationale ingezet. Zo blijft ze in onze herinnering geborgen.

Freddie Dekker-Oversteegen (links), samen met zus Truus Menger-Oversteegen en premier Mark Rutte, 15 april 2014. Tijdens de uitreiking van het Mobilisatie-oorlogskruis. Foto: Ministerie van Defensie – Defensie.nl, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40666254