Skip to main content

Op donderdag 4 mei 2017 herdenken we de IJmuidense verzetsstrijder, communist en hoogovenarbeider Jan Bonekamp. Net als elk jaar om 20:30 uur aan het graf op de Westerbegraafplaats in IJmuiden (ingang Havenkade of Fultonstraat).

Vorig jaar is het Bonekamp-comité begonnen met het speuren naar (de laatste) herinneringen en documenten over het leven en strijd van Jan Bonekamp. Die zoektocht heeft tot dusver al veel opgeleverd en zal in de toekomst benut worden. Vele mensen zijn – mij persoonlijk – daarbij van hulp geweest, waarvoor ontzettend veel dank. Het heeft ook meer aandacht gevestigd op de verzetskameraden waar ‘Kleine Jan’ mee optrok.

Over Jan Bonekamp schreef verzetsstrijdster Truus Menger in haar boek: “Een kleine, stevige arbeider met een leuke, wat brutale kop. Bruin krulhaar, een onverzettelijke kin en een paar harde knuisten. Ik herinnerde me z’n nogal stevige handdruk bijzonder goed. Ik kon twee dagen niet op de gitaar spelen… Hij was voor alle commandanten uit de Zaanstreek en Kennemerland een laste knaap. Bijzonder eigengereid, maar ook erg moedig.”

Zijn verzetscommandant Jan Brasser herinnerde zich: “De dood van Bonekamp heeft mij erg geschokt, maar je kon er niet lang bij stil blijven staan, daar was gewoon geen tijd voor, er was nog zoveel te doen. Het is heel wat keren gebeurd dat ik en Jan Bonekamp met anderen samen in aktie waren (…) Hij was een enorme verzetsstrijder, eentje van het harde en betrouwbare soort waar ik erg graag mee heb samengewerkt.”

Hannie Schaft schreef na zijn dood over hem aan een ondergedoken vriendin: “Denk niets lafs van mijn vriend, hij heeft zich prachtig gedragen. Het was te wensen dat er meer van zulke mensen waren en overbleven. Hij was een van de fijnste kerels die ik ooit heb ontmoet. Onthou dit, het is heel belangrijk.”

Bonekampherdenking 2016

De Bonekampherdenking is elk jaar weer een trefpunt voor allen die zich laten inspireren door de onverzettelijkheid van Jan Bonekamp in de strijd tegen fascisme en racisme. Jullie zijn van harte uitgenodigd. Het Bonekamp-comité komt nog met een persbericht over het programma en sprekers.

Bonekampherdenking 2016

Meer over Jan Bonekamp en de herdenking kunnen jullie vinden op: www.facebook.com/janbonekampherdenking en www.janbonekamp.nl