Skip to main content

Houten weigert elke maatregel tegen grote illegale nazibeurs

HOUTEN – 28 aug. 2021 De gemeente Houten weigert elke maatregel te nemen tegen grote illegale nazibeurs die daar elke twee maanden plaatsvindt. De beurs is de grootste in Nederland.


Er verschijnen ook neonazi’s, zoals een actieve aanhanger van de Ned. Volksunie, R.J. Koelewaard.

Ook vordert een actievoerder ruim € 20.000 voor zijn moeite om Houten tot handhaving in verband met de illegale beurs te krijgen. Dat blijkt uit een klaagschrift dat de actievoerder, Arthur Graaff (73) van de oud-verzetsstrijders AFVN-BvA vandaag heeft gestuurd aan de burgemeester en de raad van Houten. Vorig jaar werd hij daar gearresteerd en aangeklaagd op basis van huisvredebreuk, hoewel hij gewoon een kaartje had gekocht. Dat proces loopt nog.

Het verzet tegen de beurs krijgt steun van diverse mensen en maatschappelijke organisaties, zoals van het Centraal Joods Overleg en de voorzitter van het Auschwitz-comité, Jacques Grishaver. De beurs is afgelopen zondag weer gehouden in de Expo Houten. In totaal zijn er volgens de actievoerder elke maand ongeveer twee beurzen met nazispullen. Twee daarvan, In Huizen N.H. en Duiven bij Arnhem, hebben hij en zijn organisatie kunnen laten sluiten.

Aanleiding voor het protest is dat in de plaatselijke regels (APV) uitdrukkelijk staat dat zulke beurzen met tweedehands spullen een vergunning moeten krijgen van de burgemeester. Deze beurs heeft die vergunning niet, maar de gemeente weigert daar volgens het klaagschrift iets aan te doen.

De actievoerder schrijft ook dat op de illegale beurs verboden nazidolken worden verkocht, en antisemitische geschriften. Hij roept de gemeente op in haar regels simpelweg ene verbod op alle handel in nazispullen in te stellen.

INFO
AFVN-BvA 06 2704 7728

De AFVN financieel ondersteunen? Dat stellen wij zeer op prijs! De AFVN is een financieel onafhankelijke organisatie compleet afhankelijk van vrijwillige bijdragen en ontvangt geen subsidie. Jong of oud – u kunt vrijblijvend doneren!