Skip to main content

Hoger beroep van antifascist Arthur Graaff moet over

By 10 maart 2021november 18th, 2021Nazi-Expo, nazi-tentoonstelling, Nazibeurs

ARNHEM/UTRECHT, 10 maart 2021 – Het hoger beroep van de Bussumse antifascist Arthur Graaff bij het Gerechtshof Arnhem moet over. Dat heeft het hof beslist. Een nieuwe datum is nog niet bekend. De eerste versie diende twee weken terug.

De politierechter in Utrecht veroordeelde Graaff (72) vorig jaar tot € 500 boete wegens huisvredebreuk op een miltariabeurs met nazispullen in Houten Hij werd daar zelfs – volgens zijn verklaring zonder aanleiding – gearresteerd. Veroordeelde neonazi’s zijn eerder gefotografeerd op de beurs. Graaff en de AFVN waarvan hij woordvoerder is, hebben al twee van zulke beurzen laten sluiten.
Nu komt er een hoger beroep van de ‘meervoudige kamer’ met drie rechters. Het hof stelt dat het onderzoek van het OM ‘onvolledig’ is.
Graaffs advocaat is mr Kiela.
Arthur Graaff tijdens een interview met Al Jazeera

Arthur Graaff tijdens een interview met Al Jazeera

Graaff is woordvoerder van de vereniging van oud-verzetsmensen en antifascisten AFVN en nationaal rapporteur nazisme voor zes organisaties.  Hij zegt dat hij blij is met dit besluit. “Eigenlijk had ik natuurlijk vrijgesproken moeten worden als het OM zijn zaakjes niet voor elkaar heeft. Dit is wel weer extra werk.” Graaff is al drie keer aaneen in vergelijkbare zaken vrijgesproken. Hij wijst erop dat enkele politiemensen ook standhouder op deze beurs zijn.

Graaff: ‘Het gaat om de vraag of je zonder enige aanleiding ergens zomaar en met geweld uit gezet kunt worden. Ik ben gediscrimineerd louter om mijn politieke opvattingen. Ik had openlijk een kaartje gekocht en liep zwijgend op de beurs rond. Op deze nazibeurs lagen o.m. illegale nazidolken en antisemitische posters. Als het Hof mij veroordeelt is dat een slag voor het onderzoek naar neonazisme en antisemitisme. Verder ontbreekt bij de vrijwel alle spullen die hier als ‘echt’ te koop liggen, elke documentatie.”

Veroordeelde neonazi R.J. Koelewaard van de NVU verlaat de Expo Houten waar op dat moment de Militariabeurshouten plaatsvindt

Veroordeelde neonazi’s zijn gefotografeerd op de beurs. De AFVN heeft al twee van zulke beurzen laten sluiten.

Volgens critici van de beurzen bestaat 75% van de spullen daar uit nazispullen, die een ‘volkomen onnodige” voedingsbodem vormen voor extreem rechts. Deze handel groeit sterk volgens de AFVN: Organisator Gaston Vrolings uit Tilburg heeft zijn aanbod van nazispullen in één jaar met 300% uitgebreid van 1.000 naar 4.000 artikelen via zijn site Dutchmilitaria.com.

Marktplaats biedt dagelijk ruim 3.500 nazivoorwerpen aan, plus SS-voorwerpen.