Skip to main content

12 april: Herinneringscentrum Kamp Westerbork bestaat 35 jaar

By 21 maart 2018april 18th, 2018Kamp Westerbork

Radio Westerbork over de geschiedenis van het Herinneringscentrum

Op 12 april is het 35 jaar geleden dat het Herinneringscentrum Kamp Westerbork door koningin Beatrix werd geopend. De aprilaflevering van Radio Westerbork staat daarom in het teken van dit jubileum. De opnames van Radio Westerbork vinden plaats op zondag 1 april om 14.00 uur in de overkapping van de commandantswoning op het kampterrein. Radio Westerbork wordt live uitgezonden op Radio Drenthe.

In 1983 was de verwachting dat er jaarlijks 10.000, hooguit 15.000 bezoekers het nieuwe Herinneringscentrum Kamp Westerbork zouden komen bezoeken. In de wintermaanden zou er zeker geen publieke belangstelling zijn. De bescheiden verwachtingen werden in het openingsjaar al overtroffen: 50.000 bezoekers in een periode van zeven maanden. De belangstelling nam in de loop der jaren niet af, maar toe: de bezoekersaantallen liggen in de laatste jaren op meer dan 170.000.

Tafelgasten
Bij presentator Sophie Timmer schuiven ook deze aflevering verschillende gasten aan tafel aan. Dirk Mulder (directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork), initiatiefnemer Manja Pach en voormalig PvdA-politicus Joop Worrell vertellen over de oprichting, de geschiedenis en de toekomst van het Herinneringscentrum.

Informatiecentrum
Manja Pach is de dochter van kampgevangene Werner Stertzenbach. Zij bezocht met haar vader de eerste herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork, op 4 mei 1971. Zij kwam daar op het idee om het historische terrein van Westerbork herkenbaar te maken voor bezoekers. Manja Pach en de Werkgroep Westerbork werden tegengewerkt, maar wisten stap voor stap wel enige vooruitgang te boeken. Eerst werd een maquette op het terrein geplaatst, later gevolgd door informatiepanelen. Pas begin jaren tachtig kwam er draagvlak voor het oprichten van een klein informatiecentrum.

In de loop der jaren maakte Herinneringscentrum Kamp Westerbork veel veranderingen door. De enkele medewerkers van toen, is een groep geworden van 35 mensen, ondersteund door bijna 100 vrijwilligers. Aanvankelijk was het gericht op een betere toegankelijkheid van het voormalig kampterrein en een eenvoudige informatievoorziening. Nu is er sprake van een dynamisch museum en wil het Herinneringscentrum de historische en actuele betekenis van kamp Westerbork overbrengen.

Commandantswoning
De overkapping van de commandantswoning van Kamp Westerbork is zondag 1 april wederom het decor van Radio Westerbork. Deze ruimte is niet verwarmd. Er is gratis koffie en thee.

Prins Claus Conservatorium
Deze aflevering van Radio Westerbork wordt muzikaal omlijst door studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Radio Westerbork is een samenwerking tussen Herinneringscentrum Kamp Westerbork en RTV Drenthe. De uitzending is gratis bij te wonen door publiek. U kunt zich daarvoor melden bij de commandantswoning op het kampterrein. De pendelbus vertrekt vanaf het museum en brengt u naar het kampterrein op vaste tijden. De uitzending op Radio Drenthe begint om 14.00 uur en duurt tot 15.00 uur.