Skip to main content

Herdenking gefusilleerde Sovjetsoldaten

By 9 april 2017januari 4th, 2018Kamp Amersfoort, Laatste nieuws, Russisch Ereveld

Op zondag 9 april 2017 is het precies 75 jaar dat achter Kamp Amersfoort 77 Sovjetsoldaten werden gefusilleerd. Het zou de op een na grootste executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog blijken te zijn.

De Stichting Russisch Ereveld herdenkt deze gebeurtenis door op die dag in alle vroegte kaarsjes te ontsteken bij monument Koedriest, de plek van de executie, aan het einde van de Loes van Overeemlaan in Leusden. We nodigen iedereen van harte uit om deel te nemen aan deze ceremonie.

De ceremonie begint om 06:30 uur, bij zonsopgang, rond het tijdstip van de executie en tevens een moment waarop het licht de duisternis verdrijft. De herdenking wordt georganiseerd door de Stichting Russisch Ereveld in samenwerking met Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort en de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

Hilbrand Rozema zal een speciaal voor de gelegenheid gemaakt gedicht voordragen. Remco Reiding (Russisch Ereveld) geeft kort een historische toelichting. Willemien Meershoek (directeur Kamp Amersfoort) leest voor uit een dagboek van een ooggetuige uit het kamp.

Na afloop van de herdenking zijn alle aanwezigen van harte welkom voor een ontbijt met broodjes, koffie en thee in het herinneringscentrum van Kamp Amersfoort. Om 07:30 uur zal voor belangstellenden een gids klaar staan voor een rondleiding over het voormalige kampterrein en de directe omgeving. Opgeven voor de rondleiding graag via info@russisch-ereveld.nl.

Houd er rekening mee dat u bij het monument niet kunt parkeren en u dus vanaf Kamp Amersfoort nog ongeveer vijf minuten moet lopen.

Bij de bijeenkomst aan het einde van de Loes van Overeemlaan in Leusden worden opnamen gemaakt door het televisieprogramma Andere Tijden, dat op 22 april (NPO2, 21:20 uur) een documentaire over de 101 in en nabij Kamp Amersfoort vermoorde Sovjetsoldaten uitzendt.

Origineel bericht